Kaarten vervroegd te koop

Diverse organisatoren van podiumevenementen beginnen nu al met de kaartverkoop voor volgend jaar om de btw-verhoging van 6 naar 19 procent vóór te zijn.

Popfestival Lowlands begint al 26 november met de verkoop. „Daardoor zijn de kaarten nu 20 euro goedkoper”, aldus een woordvoerder van Mojo Concerts. Ook Festival Zwarte Cross en het christelijke muziekfestival Xnoizz Flevo beginnen eerder.

Omdat de btw per 1 januari wordt verhoogd, heeft het Ministerie van Financiën een overgangsregeling getroffen: kaarten en abonnementen die zijn verkocht vóór 1 januari 2011 vallen onder het oude tarief, ook als ze voor concerten van daarna zijn.

Producent V&V Entertainment biedt tot 1 januari 10 procent korting op kaartjes voor de musical Spamalot. Joop van den Ende Theaterproducties zet de kaartverkoop voor de zogenoemde ‘openeindproducties', voorstellingen die voor onbepaalde tijd op één locatie te zien zijn, open tot april.

De Nederlandse Opera heeft vier abonnementenseries tegen het huidige BTW-tarief samengesteld.

Bij het Amsterdamse Concertgebouw worden de kaartprijzen wel per 1 januari met 12,3 procent verhoogd. Directeur Hans Onno van den Berg van de Vereniging van Schouwburgen en Concertdirecties (VSCD): „Wij raden de podia aan de hogere btw direct aan de koper door te berekenen. Anders moeten podium en producent de verhoging opbrengen en gaan voorstellingen opeens minder opbrengen dan begroot. Dit zal leiden tot minder publiek en minder voorstellingen.” Ook de Orde van Belastingadviseurs is tegen de btw-verhoging.