Híérrr!

Waar Bikbergen. Variatie op rondwandeling uit Wandelgids Nederland 22: Gooi, Vechtstreek en Utrecht (noord). Uitgeverij Stap voor Stap, Nijmegen.

Afstand 13,5 km

Het heeft gestormd. De meeste kruinen zijn kaal. Het blad ligt hoogpolig op het pad, waar het de modder dempt. Het bos bestaat afwisselend uit lichte stukken kale loofboom en donkere plekken naaldhout. Soms wijkt het voor een akker, waar baby-halmen in rijen net boven het zwart uit komen. Er zijn wallen van braamstruiken, kalend, met nog enkele rode vruchtjes erin, zielepoten die nooit rijp zullen worden.

Uit een aaibaar grijze hemel miezert het. Geen regen om u tegen te zeggen, maar alles druipt er wel van.

Nu heeft het pad een vachtje: een laagje blonde lariksnaalden.

Man maakt een foto van een boomstam, een mevrouw wil weten waarom. Hij wijst op twee ooit in de schors gekerfde, vergroeide harten. „Ja, waar zouden die mensen nu zijn…” Dat vindt ze een mooie gedachte, ze gaat ook op bejaarde boomannonces letten.

Het is een gezellig bos, dit. Er lopen bemodderde joggers en uitgelaten honden die van alles niet mogen, híérrrr moeten komen, en zich daar weinig aan gelegen laten liggen. Ruiters gaan in galop voorbij, hun gezichten opgetogen, de hoeven van hun paarden smakelijk klotsend in het slijk. Bij weer zo’n akker wappert de driekleur en aan de overkant schuift een gele klomp langs. Een ligfietser.

We volgen kronkelpaden aan de hand van betonnen paaltjes met rode pijlen. Een kaart is niet nodig, waar we precies lopen weet ik niet, en dat is wel eens aangenaam.

We steken de rijksweg over, naar de heidevlakte onder een veertjeslichte nevel. Bruin en dor, een indrukwekkende oude ziel. De paden zijn van vochtig zand. De regen valt nu in stralen, maar aan plassen doet de heide niet.

Twee grazers tillen hun koppen op en gluren onder hun pony’s uit (ze lijken als altijd op de Beatles). Ze wenden hun grote lijven en grazen verder. De route kiest weer voor bos. De beuken hebben de paden recht getrokken. Althans, zo lijkt het. Want zijn de beuken weg dan duikt zo’n pad weer van links naar rechts, ketend met de berken en de eiken en met de gele vogelkers.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/aandewandel

    • Joyce Roodnat