Gezin redt de wereld

Scene uit de film The Incredibles (2004)

The Incredibles zaterdag, SBS6, 20.00-22.00 uur.

Pixar is sinds jaar en dag de toonaangevende animatiestudio. Alles wat ze aanraken verandert automatisch in goud, zowel artistiek als commercieel. Zeer verdiend, want Pixar maakt inventieve, fantasievolle films die bovendien heel leuk zijn – ook voor volwassenen. Een niet uitputtende opsomming zegt genoeg: Finding Nemo (2003), Cars (2006), Ratatouille (2007), Up (2009). De triomf van Pixar begon in 1995 met Toy Story, de eerste computergeanimeerde film, over levend speelgoed dat afgedankt wordt, waarna ze terug in de gunst proberen te komen van het jongetje Andy; De film was zo succesvol dat Pixar dit jaar met Toy Story 3 kwam, gefilmd in 3D.

The Incredibles is een grappige parodie op de superheldenfilm. De superheldenfamilie wordt aangevoerd door pa Parr, alias Mr. Incredible. Zijn vrouw Elastigirl kan haar lichaam moeiteloos in allerlei vormen buigen. Zoon Dash kan sneller rennen dan het oog kan zien en dochter Violet kan zichzelf onzichtbaar maken. Na het ‘Superhero Relocation Program’ moeten de vier helden zich voordoen als normaal gezin, maar op een dag mogen ze toch weer hun speciale krachten inzetten om de wereld veiliger te maken.

The Incredibles mengt op speelse wijze superhelden met sciencefiction, en bevat allerlei verwijzingen naar spionnenfilms en oude cartoons. Met, net als in de films van moedermaatschappij Disney, altijd een wat sentimentele boodschap over het belang van familie als ‘hart’.

De film betekende de doorbraak van componist Michael Giacchino, een van de interessantste filmcomponisten van de laatste jaren. Hij schreef later de muziek voor Ratatouille en Up (bekroond met een Oscar), en is ook verantwoordelijk voor de onheilspellende klanken van de televisieserie Lost. In The Incredibles knipoogt hij naar de muziek van James Bond met dreigende strijkers en heerlijk schetterende koperblazers.

André Waardenburg

    • André Waardenburg