Geweld Israël en Palestijnen

Het geweld tussen Israël en radicale groepen in de Gazastrook, dat aanzienlijk was afgenomen, is de laatste dagen weer opgelaaid met Israëlische aanvallen en Palestijnse tegenacties.

Zes Palestijnen, van wie twee vrouwen en een kind, werden gisteren gewond bij Israëlische luchtaanvallen in het midden en het zuiden van de Gazastrook. Israël meldde dat de aanvallen het antwoord vormden op het afschieten van een raket en zes mortiergranaten op het zuiden van Israël.

Deze laatste aanvallen werden opgeëist door de Nasser Brigades en waren bedoeld als vergelding voor de „Israëlische moord” op twee leiders van het Leger van de Islam, eerder deze week bij een luchtaanval in Gaza. De voorgaande week was ook al een leider van het Leger van de Islam door Israël gedood. Volgens Israël gaat het daarbij om militanten die werkten aan terreuracties in de Sinaïwoestijn tegen Israëlische doelen. Het Leger van de Islam staat in zijn ideologie dichtbij Al-Qaeda.

Het Israëlische leger meldde gisteren „drie terroristische plaatsen” te hebben aangevallen in de Gazastrook na de Palestijnse raket- en mortieraanvallen. Volgens Israël was de raket een Gradraket, die een bereik heeft van 30 tot 40 kilometer, dat wil zeggen twee keer zoveel als de Qassam die gewoonlijk door Palestijnse groepen wordt gebruikt.

Het was voorzover bekend de eerste Gradraket sinds verscheidene maanden die vanuit de Gazastrook werd afgeschoten. Bij de Palestijnse aanvallen werd alleen schade veroorzaakt.

De fundamentalistische organisatie Hamas, die de Gazastrook controleert, neemt een staakt-het-vuren in acht sinds het Israëlische Gaza-offensief van einde 2008, begin 2009, waarbij aan Palestijnse zijde ongeveer 1.400 doden vielen.

Volgens Israël zijn niettemin vanuit de Gazastrook sinds begin dit jaar meer dan 180 raketten en granaten afgeschoten. Daarvoor zijn hoofdzakelijk extremistische groepen zoals de ‘Nasser Brigades’ verantwoordelijk, die zich toenemend tegen het dictaat van Hamas verzetten. (AFP)