Filmvraag

Scene uit de film UN MAUVAIS FILS (1980) Légende : Patrick Dewaere (Bruno Calgagni) et Claire Maurier (Madeleine) Copyright : © 1980 STUDIOCANAL / FRANCE 2 CINEMA / SFPC / Tous droits réservés

Ik ken een beroemde Amerikaanse vrouw die ik graag een Franse film wil laten zien, maar ik ben een ramp met namen. Luchtige film, rond 1980. Een jongen van ongeveer twintig heeft een knappe vriendin. Zijn vader is veel ouder en die is heel erg eenzaam. De zoon besluit zijn vriendin met z’n vader te delen. De jongeman wil elke ochtend beffen als ontbijt: hij steekt zijn hoofd onder haar jurk als zij op de eettafel zit. Welke film? Edwin Emanuel Posse de Roode

Mijn eerste associatie is met een film die ik niet direct luchtig zou willen noemen en ook met meer dan een tikje erotiek. Bovendien klopt de datering niet helemaal. Vermoedelijk is het dus niet Fatale (Louis Malle, 1992).

Een andere Franse film over vader en zoon als vriendin-delers is Paris s’éveille (Olivier Assayas, 1991). Niet zo luchtig en in een andere volgorde: vader en drugsverslaafd meisje hebben een verhouding, pas later wordt zoon verliefd op haar, terwijl hij zijn vader toch al kon schieten.

Misschien is het Un mauvais fils van Claude Sautet, inderdaad uit 1980, waarin Patrick Dewaere zijn zieke en eenzame vader Yves Robert wil opvrolijken door hem zijn vriendin Brigitte Fossey cadeau te doen. Maar ook dit is een vrij zware film en ik herinner mij geen acrobatiek onder de jurk.

Het verlossende woord komt van lezer René Wolf: Bof… autonomie d’un livreur (1971) van Claude Faraldo. Wolf licht toe: „Herinner mij die toetjesscène nog heel goed.”

Hans Beerekamp

Vragen over film en televisie worden uitgebreider beantwoord op nrc,nl/filmvragen

    • Hans Beerekamp