Dominomus 2005-2010

Afgelopen week was het vijf jaar geleden dat een dode mus onsterfelijk werd. Het gaat om de huismus (Passer domesticus) die een evenementenhal in Leeuwarden was binnengedrongen en de voorbereidingen van een groots televisiespektakel dreigde te verstoren. Op zoek naar wat broodkruimels gooide zij – het was een jong wijfje – 23.000 dominostenen om. Door een voltreffer uit een luchtbuks stierf de mus, bleven nog ruim vier miljoen dominostenen staan en kon ‘Domino Day’ gewoon doorgaan. De ophef over de dood van de mus (en over de ophef) was groot. Er ontstond tot ver over de grens een mediahype. De schutter werd met de dood bedreigd en de Dominomus bereikte opgezet de top van ons natuurhistorisch erfgoed. Een afgeschoten rat had het nooit zover geschopt.

Mensen voelen kennelijk een diepe verbintenis met de huismus. Men maakt zich ook nu nog terecht zorgen om de halvering van de broedpopulatie die zich in de afgelopen twintig jaar aftekende. Hele stadswijken zijn nu vrijwel musloos. Naar de oorzaken blijft het gissen: musdichte daken, Gammaschuttingen, grindtegels, eksters, een virus, loodvrije benzine, mobiele telefonie? Het is tijd voor gericht onderzoek.

    • Kees Moeliker