Dolce & Gabbana voor de rechter

Italiaanse aanklagers in Milaan bereiden een zaak voor tegen het luxe modehuis Dolce & Gabbana. De beroemde modeketen zou voor ruim één miljard euro aan belastingen hebben ontdoken, onder meer via een vestiging in Luxemburg.

Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA gisteren. Volgens het persbureau heeft de Italiaanse justitie inmiddels een onderzoek afgerond naar de oprichters van het luxe merk, Domenico Dolce (1958) en Stefano Gabbana (1962).

Dolce & Gabbana (kleding, schoenen, tassen en zonnebrillen) werd in 1985 opgericht door de twee gerenommeerd Italiaanse modeontwerpers. Bij het bedrijf zijn meer dan drieduizend mensen in dienst. Het merk bestaat uit twee lijnen: D&G en Dolce & Gabbana. D&G is de goedkopere versie en Dolce & Gabbana de duurdere versie. De stijl kent veel invloeden uit Hiphop en R&B.

Het duo ontwerpt kleding voor beroemdheden waaronder de Amerikaanse zangeres Madonna, topmodel Gisele Bündchen, de Italiaanse zanger Eros Ramazzotti en zangeres Kylie Minogue.

In februari 2005 besloten Dolce en Gabbana een einde te maken aan hun negentien jaar durende relatie. Wel hebben ze aangegeven op zakelijk vlak te blijven samenwerken.

Het onderzoek tegen Dolce & Gabbana staat niet op zichzelf. In Italië wil justitie belastingfraude in het algemeen harder aanpakken.