'Bompakketje' Namibië was veiligheidstest

Een verdacht pakketje dat onderweg was naar Duitsland en woensdag werd gevonden op een vliegveld in Namibië, was een nepbom bedoeld om de veiligheid van de luchthaven te testen.

Het koffertje, ter grootte van een laptop, bevatte een batterij, een ontstekingsmechanisme en een klok. Er stond op ‘X-ray Test Object – non-hazardous’ (röntgen testobject – ongevaarlijk). Het werd woensdagavond op de luchthaven in Windhoek onderschept voordat het aan boord ging van een vliegtuig van Air Berlin, dat op het punt stond te vertrekken naar München.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei gistermiddag op een persconferentie in Hamburg dat nog onduidelijk is wie de afzender is. Mogelijk werd het verstuurd door de Amerikaanse geheime dienst CIA. Het leek erg op de bompakketten die onlangs vanuit Jemen werden verzonden naar een synagoge in Chicago. De ‘testbom’ is gemaakt door de firma Larry Copello, een Amerikaans bedrijf dat beveiligingsinstallaties produceert, en ook dit soort ‘testbommen’. De Maizière kon echter evenmin uitsluiten dat het ging om een test door de Duitse veiligheidsdienst.

Veiligheidsdeskundigen noemen het in het weekblad Der Spiegel een blunder dat het pakketje aanvankelijk als een serieuze dreiging werd gezien. Toen het bij een routinecontrole door het luchthavenpersoneel werd ontdekt, werd het vliegtuig ontruimd en doorzocht. Met een vertraging van zes uur kon het alsnog vertrekken. Gewoonlijk wordt lokale autoriteiten om toestemming gevraagd als veiligheidscontroles met nepbommen of andere gevaarlijke materialen worden uitgevoerd. Mogelijk is dat deze keer niet gebeurd.

Het was extra pijnlijk omdat vrijwel tegelijk met het nieuws over het bompakketje minister De Maizière waarschuwde voor een ernstige terreurdreiging in Duitsland. Beide zaken werden onmiddellijk aan elkaar gekoppeld.

In de Duitse krant Bild noemde Matthias Seeger, het hoofd van de federale politie, gisteren de dreiging „serieuzer is dan ooit tevoren”. Hoewel de Duitse autoriteiten de bevolking hebben opgeroepen om niet in paniek te raken, zijn mensen kennelijk erg nerveus. Gisteren werden in Düsseldorf alle inzittenden uit een hogesnelheidstrein gehaald omdat er een verdachte koffer werd gevonden. Die bleek alleen kleding te bevatten. (AP, Reuters, AFP)