Bloed uit ruggenmerg

Gunther von Hagens' BODY WORLDS" en de cyclus van het leven. Tentoonstelling van het echte menselijk lichaam, geconserveerd doormiddel van plastinatie in Las Palmas te Rotterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 23 september 2010 ©Vincent Mentzel 2010

De tentoonstelling Body Worlds & The Cycle of Life, met de bekende opgezette mensenlichamen, bevat veel fouten. De ‘fascinerende reis door het menselijk lichaam’ is momenteel voor 16 euro per persoon in Rotterdam te zien. De tentoonstelling richt zich onder meer op schoolklassen.

Bezoekers lezen daar op de tekstborden dat vrouwen elke 21 dagen menstrueren. Dat bloedcellen gevormd worden in het ruggenmerg, in plaats van het beenmerg. Het heiligbeen is omgedoopt tot ‘kruisbeen’. Dat is slecht vertaald. In Duitsland, waar Body Worlds is ontwikkeld, heet dat bot Kreuzbein.

Biologiedocent Tom van der Schaal uit Vlaardingen schreef een geërgerde brief naar het biologenblad Bionieuws. “In het Engels stond het wel goed”, zegt hij.

Organisator Philippe Defechereux toont zich desgevraagd niet onder de indruk. “Ik word wel eens aangesproken door mensen die vinden dat iets ook anders vertaald kan worden. Tsja, we kunnen niet meteen alles gaan veranderen.”

    • Hester van Santen