Bij de voorplaat

New Rhinella species

Ze zochten het zeer zeldzame tropische Mesopotamia-kikkertje, dat sinds 1914 niet meer is gezien. In plaats daarvan vond een wetenschappelijke expeditie in de mistwouden van de regio Chocó in het westen van Colombia drie nieuwe soorten kikkers.

Het gaat om een nieuwe soort pad met een puntige snuit, net als het gezochte Mesopotamia-kikkertje behorend tot het geslacht Rhinella (voorplaat). Het diertje van 2 centimeter lengte kan door zijn kleur en vorm perfect dekking zoeken tussen gevallen bladeren. Ook vonden de onderzoekers een nieuwe soort raketkikker (rechts, onder), verwant aan de beroemde pijlgifkikkers uit het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika. Dit kikkertje, dat niet groter wordt dan 3 centimeter, behoort tot het geslacht Silverstonia. Ten slotte ontdekte het team nog een nieuwe paddensoort waarvan nog bepaald moet worden tot welk geslacht die behoort (links,onder). Van dit diertje met opvallend felle rode ogen is slechts bekend dat het leeft op zeer steile hellingen op 2.000 meter hoogte.

De expeditie in Colombia maakte deel uit van een wereldwijde campagne ‘The Search for the Lost Frogs’ waarbij onderzoekers in negentien landen op vijf continenten expedities organiseren. In de afgelopen maanden zijn daarbij drie soorten herontdekt: een salamander uit Mexico (niet gezien sinds 1941), een kikker uit Ivoorkust (niet gezien sinds 1967) en een kikker uit Congo (niet gezien sinds 1979). De nieuwe soorten in Colombia waren een verrassende bonus.

“De stemming van het team was gezakt naar een dieptepunt na dagenlang vruchteloos zoeken naar het Mesopotamia-kikkertje”, vertelt expeditieleider Robin Moore (grote foto boven). “Maar toen we vervolgens de nieuwe soorten ontdekten, ging er een stoot adrenaline door ons lijf.” [SV]