Als je iPhone met een plons in de wc valt

Lucie Zuiderwijk heeft slechts twee weken van haar iPhone kunnen genieten. Het ding plonsde in het toilet en nu zit ze vast aan een tweejarig abonnement.

Voor de telefoon had ze honderd euro betaald en het abonnement kost 29,95 per maand. Ze heeft de telefoon nog opgevist. Maar omdat het ongeluk op zaterdagavond gebeurde, kon ze pas maandag naar de T-Mobile-winkel. Die verwees haar door naar het Turkse zaakje om de hoek. Het apparaat kon niet meer ‘tot leven gewekt worden’.

Ten einde raad belde Zuiderwijk naar de klantenservice. Het advies: sluit een nieuw tweejarig abonnement af aansluitend op het huidige tweejarige abonnement. Dan zou ze een nieuwe iPhone kunnen aanschaffen voor wederom honderd euro. Daar had ze geen zin in. T-Mobile stelde daarom voor de maandelijkse kosten voor dataverkeer ongedaan te maken, zodat ze haar abonnement optimaal zou kunnen gebruiken op haar oude telefoon die niet geschikt is voor internet. Op één voorwaarde: het moest dan wel een extra duur belabonnement worden. Zuiderwijk was nooit zo’n beltype. Nu wel. „Nog net niet zo’n irritant mens dat de telefoon aan het oor houdt bij het afrekenen.”

Ze troost zich met de aanschaf van een iPad. Haar dure T-Mobile abonnement gebruikt ze op haar vier jaar oude Nokia. In haar e-mail klinkt berusting door. Ze lijkt zich neergelegd te hebben bij het gegeven dat T-Mobile bikkelhard is voor mensen die hun telefoon in het toilet laten vallen. Deze behandeling is ze gewend van het bedrijf. Voor de boekhouding van haar websitebedrijfje vroeg ze begin 2010 telefoonrekeningen van heel 2009 op. Die stonden niet meer in haar online account. T-Mobile wilde ze wel opsturen voor zestig euro. Na ‘lang zeuren’ liet de medewerker de prijs zakken: 30 euro. Dit bedrag werd keurig in rekening gebracht. Maar de kopieën kwamen niet. ‘Opnieuw bellen, opnieuw wachten, opnieuw oude nota’s opvragen’, zo beschrijft Zuiderwijk het proces. ‘Blijkt het ineens wel elektronisch te kunnen.’ Begin oktober ontvangt ze de nota’s per e-mail. Te laat voor de belastingaangifte. En half oktober kreeg ze ook nog kopieën per post.

T-Mobile heeft aangegeven contact op te nemen met mevrouw Zuiderwijk na haar klacht via youp@nrc.nl

Voor meer helpdeskklachten via youp@nrc.nl, samengevat door Steven de Jong zie www.nrc.nl/youp.Op 1 december verschijnt het blad De Help over ‘lachwekkende helpdeskervaringen’ gemaakt door Youp en NRC Handelsblad.

    • Steven de Jong