Zus van de nieuwe prinses

Breaking news uit Groot-Brittannië deze week: kroonprins William gaat trouwen met vriendin Kate Middleton. Met dat wapenfeit sleept Kate definitief de overwinning binnen op haar zusje, Pippa Middleton.

Pippa, twee jaar jonger dan Kate, heeft niet alleen dezelfde zwartglanzende haren en hagelwitte tanden als de aankomende prinses, maar ook dezelfde achtergrond: ze zijn kleindochters van een mijnwerker en dochters van een stewardess. Maar plots werd het gezin rijk, toen het postorderbedrijf voor feestartikelen van vader Middelton een succes werd. Ineens lag de weg omhoog open voor Kate en Pippa, en die kans grepen ze maar al te graag. De vraag was alleen: wie steeg het snelst op de sociale ladder?

In hun tienertijd was de rivaliteit tussen de twee zussen dan ook groot, aldus Kate’s kostschoolgenoot Emma Sayle in juli tegen de Daily Mail. „Altijd hing de vraag in de lucht: ‘Wie was de dunste, wie was de mooiste?’” Kate switchte op haar veertiende naar een andere kostschool: Marlborough College. Kate was er „verlegen en onopvallend”, zegt klasgenoot Gemma Williamson. Een paar jaar later ging ook het extraverte zusje Pippa naar Marlborough. Ze trad direct toe tot het hockeyteam. Williamson: „Kate voelde zich overschaduwd.”

Maar Kate was de oudere zus, en dat werd haar redding. Ze mocht als eerste naar de universiteit, koos voor kunstgeschiedenis aan het Schotse St. Andrews. Net als prins William, die ze aan de haak sloeg. Groter kan een buit niet worden.

Toch bleek ook zus Pippa een sociale stijger pur sang. Op de universiteit van Edinburgh ging ze op dates met zonen van hertogen en andere edellieden. In 2007 liep een relatie van Pippa met een bankierszoon stuk, en ook Kate en William gingen kort uit elkaar. Gevolg: de zussen gingen voortdurend socializen in Londen: van de ene elitaire nachtclub gingen ze naar de andere polowedstrijd. Kate en William kwamen snel weer samen, maar zus Pippa was inmiddels niet meer uit het vipcircuit weg te slaan.

Sinds deze week moet Pippa Middleton dus voor altijd genoegen nemen met haar rol als zus van de nieuwe prinses. Maar één gewilde titel nemen ze Pippa niet meer af: Tatler, tijdschrift voor de Britse upper class, riep Pippa in 2008 uit tot de meest gewilde vrijgezel in aristocratische kringen. Beter dan niets.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema