Wie weerstaat de ogen van Tommy Wieringa

Soms lijkt de realiteit een voortzetting van een roman van Arnon Grunberg met andere middelen.

De Duitse schrijfster Charlotte Roche (32) bood Bondspresident Christian Wulff (51) een liefdesnacht aan als hij het langer openhouden van Duitse kerncentrales zou tegenhouden. De auteur van het schandaalsucces Vochtige streken had het er zelfs al met haar man over gehad (en ongetwijfeld ook met haar publiciteitsagent). Maar met het koelwater van de president bleek weinig mis: hij hapte niet.

Niemand weet natuurlijk wat voor onbetamelijks Gerard Reve allemaal in het oor van Marga Klompé fluisterde toen hij haar in 1969 kuste bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs, maar vooralsnog lijken Nederlandse schrijvers nog niet genegen te zijn hun engagement op vergelijkbare wijze handen en voeten te geven. Terwijl er zoveel te winnen zou zijn. Wat gebeurt er met minister Schultz van Haegen als Tommy Wieringa haar diep in de ogen kijkt – van heel dichtbij? Hoe houdt minister Opstelten zich als hij tijdens een diner plotseling de zachte hand van Herman Koch op zijn dijbeen voelt? Is Ernest van der Kwast in staat om een virtueel personage te creëren dat premier Rutte helemaal gek maakt? Maar waar het werkelijk druk zou zijn, is op de stoep bij staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra: een wilde avond met de winnaar van een debuutprijs? Een romantisch weekend met een laureaat van de P.C. Hooftprijs?

Maar nee. Zaterdag schreeuwt ‘een dwarsdoorsnede van het rijke Amsterdamse culturele leven’ op het Leidseplein om cultuur onder leiding van Ivo Niehe, maar de enige auteur in het voorlopige programma is scenarioschrijfster Maria Goos. Ik weet dat het out of character is, en dat een aantal schrijvers (zoals P.F. Thomése in deze krant) zich buiten de sferen van het Ajaxbalkon in het debat mengt, maar toch: misschien moeten onze literatoren iets meer hun tanden laten zien. Al is het maar opdat ze de rest van hun lichaam gewoon voor zichzelf kunnen houden.

    • Arjen Fortuin