Wetenschap kort

Nieuw medicijn pakt oorzaak aan van taaislijmziekte

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Voor het eerst is er een werkzaam medicijn tegen taaislijmziekte dat niet alleen de luchtwegklachten verlicht, maar werkelijk ingrijpt op het genetisch defect waarmee de patiënten worden geboren. De eerste test is gedaan bij 39 patiënten. Taaislijmziekte is een erfelijke ziekte waarbij een chloride transporterend ionkanaal (een eiwit) in het celmembraan afwezig of ‘mank’ is. Het gevolg is dat patiënten aan hardnekkige luchtweginfecties lijden die hun longen slopen. Het geteste medicijn VX-770 is ontwikkeld voor de ongeveer 4 procent van de patiënten die een mutatie hebben op positie 551 van het eiwit. VX-770 pept de werking van het eiwit op. De longfunctie van de patiënten verbeterde met ongeveer 9 procent, schreven onderzoekers gisteren in The New England Journal of Medicine.

Staar opereren gaat beter met 3D-scan

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Staaroperaties aan het oog kunnen nauwkeuriger en waarschijnlijk ook beter worden uitgevoerd. Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University en het bedrijf Optimedica in een deze week gepubliceerd artikel in Science Translational Medicine. De staaroperatie is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in de westerse wereld. De troebel geworden ooglens wordt vervangen door een kunstlens, waarna het zicht weer helder is. Cruciale stap is de ronde opening die de chirurg – via een paar millimeter groot sneetje in het oog – in het lens-omhullende kapsel snijdt. De lens wordt daarna kapotgetrild, weggezogen en vervangen door een kunststoflens. Dat snijden in het lenskapsel kan nauwkeuriger met een geavanceerde laser die op de juiste plaats komt dankzij een 3D-scan van het oog.