Waarom staat er geen 20 graden op de wasmachine?

Waarom zijn de meeste wasmachines standaard afgesteld op 30, 40, 60 en 90 graden, vraagt Hester Marijnis uit Utrecht. En maakt wassen op 30 en 40 graden nu echt een verschil?

In de jaren 50 kwamen de eerste automatische wasmachines. Wie besloot om de graadkeuzes in te voeren? Dat heeft de hele ‘wasketen’ gedaan, blijkt uit een rondgang langs wasmachine-, textiel- en wasmiddelfabrikanten.

De eerste wasmachines beschikten enkel over druktoetsen of een draaischakelaar. „Die beperkte fysieke ruimte rond een knop zorgde ervoor dat er een keuze moest worden gemaakt”, zegt Elinor Driesen, woordvoerder van Siemens. „Er konden niet tien verschillende graden op.”

Maar waarom juist die getallen? De keuze is vrij willekeurig, zegt Jacques Duyns productmanager van wasmachinefabrikant AEG. „Het had net zo goed 28 en 62 graden kunnen zijn”, zegt hij. „Maar het ritme 30, 40, 60 klinkt lekkerder in de oren. ”

Nou ja, het is niet helemaal willekeurig, zegt Sepopo Attiogbe. Zij is marketingmanager van wasmiddelfabrikant Henkel. De gekozen graden geven de beste warmte-indicatie: 30 graden staat voor lauw water, 40 voor lauwwarm, 60 warm en 90 graden staat voor de kooktemperatuur.

De opkomst van synthetische kleding is ook van invloed geweest. Voor de Tweede Wereldoorlog wasten onze oma’s alles met kokend water, zegt Duyns van AEG. „Maar polyester en nylon krimpen als je dat doet. En de kleuren vervagen.”

De Vereniging Textieletikettering voor Was- en Strijkbehandeling introduceerde in 1963 de eerste wasvoorschriften. Daarmee hielden zij rekening met de synthetische kleding. Er kwamen drie basisprogramma’s: witte was op 90 graden, bonte op 60 en wolwas op 30 graden.

Bovendien is de toevoeging van het ingrediënt TAED aan wasmiddelen in de jaren 70 belangrijk geweest. „Het activeerde het zuurstofbleekmiddel in een wasmiddel op een lagere temperatuur”, zegt Attiogbe. „Zo kon je ook op 30 graden kleding schoon krijgen.”

En maakt wassen tussen 30 en 40 graden nou verschil? Bij licht vervuilde kleding zie je met het blote oog nauwelijks verschil, zegt Siemens-woordvoerder Driesen. „Dat blijkt uit studie van de Consumentenbond.”

Sinds 1995 is het mogelijk wasmachines te kopen waarmee je kunt wassen op 20 en 90 graden, oplopend met stapjes van tien. Duyns: „De vier belangrijkste temperaturen ontbreken op geen enkele wasmachine.”

sjoerd scholten

    • Sjoerd Scholten