Verdacht pakketje in vliegtuig naar München

De Namibische autoriteiten hebben woensdagochtend een vliegtuig met bestemming München aan de grond gehouden nadat een verdachte tas was gevonden. Daarin zaten batterijen die met draden vastzaten aan een ontsteker en een klok. Luchtvaartmaatschappij Air Berlin, de eigenaar van het vliegtuig, zei gisteren dat er geen explosieven in de tas zijn gevonden.

In een verklaring zei het luchtvaartbedrijf van Namibië dat „een verdacht pakketje” was gevonden tijdens een bagagecheck op het vliegveld van de Namibische hoofdstad Windhoek. Als gevolg daarvan was Air Berlin Flight 7377 vertraagd en werden de 296 passagiers en tien bemanningsleden teruggestuurd naar de terminal en gevraagd om hun bagage te identificeren. Het vliegtuig steeg uiteindelijk ’s middags alsnog op, maar de bagage bleef in Namibië achter voor verder onderzoek. De vlucht kwam gisterochtend vroeg aan in de Duitse stad München.

In een haastig belegde persconferentie in Berlijn, ongeveer vier uur nadat het pakketje was aangetroffen, kondigde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken aan dat de Duitse regering „concrete aanwijzingen heeft voor een serie aanslagen die gepland zijn voor eind november”. Op treinstations, luchthavens en andere belangrijke gebouwen is de gebruikelijke beveiliging vervangen door zwaarbewapende eenheden. Er patrouilleren nu politieagenten met kogelwerende vesten en pistoolmitrailleurs voor de borst.

Duitse veiligheidsdiensten hebben van „een buitenlandse partner” melding gekregen dat twee, waarschijnlijk onafhankelijk van elkaar werkende groepen islamitische extremisten aanslagen in Duitsland voorbereiden. Twee terroristen, die al in het land zouden zijn, zouden wachten op instructies voor een aanval op een grote mensenmenigte. Een groep van vier personen, die mogelijk nog niet in Duitsland is, zou aanslagen in Berlijn voorbereiden volgens het model van Mumbai in 2008. In deze Indiase stad stierven twee jaar geleden ruim 170 mensen bij aanslagen. (AP, BBC)