Uitgelicht - Actualiteiten

EMBARGOED- Not for publication before Tues 9th November 2010 BBC CHILDREN IN NEED 2010 Picture shows: Pudsey TX: BBC One - Friday 19th November 2010 (C) BBC Photographer David Venni EVENTS HR WARNING: Use of this copyright image is subject to the terms of use of BBC Pictures' BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be published in print for editorial use during the publicity period (the weeks immediately leading up to and including the transmission week of the relevant programme or event and three review weeks following) for the purpose of publicising the programme, person or service pictured and provided the BBC and the copyright holder in the caption are credited. Any use of this image on the internet and other online communication services will require a separate prior agreement with BBC Pictures. For any other purpose whatsoever, including advertising and commercial prior written approval from the copyright holder will be required. BBC

Actualiteiten

De Wereld Draait Door. Karin de Korte-Munk, psycholoog gespecialiseerd in droomanalyse, vertelt over haar boek Basta, over de laatste jaren van prins Bernhard en de dertig gesprekken die zij op zijn verzoek met hem voerde tussen 1996 en 2004. Verder is er een nieuwe DWDD-opera, over de commotie binnen de PVV. Gecomponeerd door Michel van der Aa, op een tekst van Adriaan van Dis met bariton Martijn Cornet in de rol van Geert Wilders. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts, muziek van De Jeugd van Tegenwoordig. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken VARA. Reportage over het testen van medicijnen. Dat vindt steeds vaker plaats bij proefpersonen in ontwikkelingslanden. Veel testen verlopen echter niet volgens de regels. Zo doen proefpersonen soms mee aan verschillende testen tegelijk. Dat roept de vraag op hoe betrouwbaar onze medicijnen werkelijk zijn. Slagwerker Gábor Tárjan wordt gevolgd tijdens de voorbereidingen voor de actiedag van de kunstensector ‘Nederland Schreeuwt om Cultuur’. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Verslag van de NAVO-top in Lissabon en een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal over de missies in Afghanistan, verslag over het komende advies van de commissie Gabor over de Oostvaardersplassen met een reportage over het afschieten van dieren in dat gebied. Interview met de journalist Bob Woodward over president Obama. Ned.2, 22.40-22.50u.

Pauw & Witteman. - Journalist Tim Overdiek over zijn boek Tranen van liefde waarin hij een een jaar van rouw beschrijft nadat zijn vrouw overleed door een verkeersongeluk. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met een BN’er een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Vandaag met zangers Wende Snijders die vertelt over de dood van haar vader, het vinden van een eigen weg in de muziek en haar beleving van spiritualiteit. Ned.2, 18.25-18.55u.

De Ombudsman. Gesprek met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt over vmbo-leerlingen met een diploma die soms worden geweigerd bij de havo. Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning vindt het onterecht dat de 15-jarige jongen Bram Vermeulen 4000 euro schadevergoeding moet betalen omdat hij een foto van Johan Cruijff op zijn site plaatste. Ned.2, 19.25-19.55u.

Politie Paramaribo. Realityserie over het werk van de politie in de hoofdstad van Suriname. Met 300.000 inwoners is de stad vergelijkbaar met Utrecht. In Paramaribo zijn inbraken, hardrijders en buurtruzies dan ook aan de orde van de dag, maar de aanpak is toch ietsje anders dan die in Nederland. Agenten van verschillende disciplines worden gevolgd in hun dagelijkse werk zoals agent Elskamp van de Bikers Unit. Sinds 2006 trekken de Bikers met hun mountainbikes door de stad. Wat ze aantreffen varieert van een winkeldiefstal tot vechtpartijen en van foutgeparkeerde auto’s tot gewapende overvallen. Ned.1, 22.25-23.00u.

The Yes Men Fix the World. Reportage over de acties van Andy Bichlbaum en Mike Bonanno, anti-globalisten en activisten tegen de multinationals. Keurig in het pak geven ze zich uit voor woordvoerders van grote bedrijven. Zo verschijnt een van hen in een uitzending van de BBC als woordvoerder van Dow Chemical om te verklaren dat dit bedrijf eindelijk heeft besloten de slachtoffers van het gaslek in Bhopal, smartengeld uit te keren. Deze verklaring is meteen wereldnieuws, totdat Dow Chemical een verklaring aflegt hier niets van af te weten.Ned.2, 23.45-1.07u.

Amusement

Children in Need 2010. Benefietavond voor de stichting Children in Need, gepresenteerd door Terry Wogan, Tess Daly en Fearne Cotton. Met optredens van zeer veel bekende Britten uit de amusementsindustrie en internationale sterren als Cheryl Cole, Kylie Minogue, de sterren uit de Harry Potter-films en Take That. Zie ook bbc.co.uk/pudsey. BBC 1, 20.00-23.00u., vervolg 23.35-03.00u.

Neonletters. Satirisch programma. De boekwinkel van Lars ter Meer is deze week het podium voor signerende schrijvers, orerende orakels en boeken die tot leven komen. Daarnaast zijn de Rotterdamse meiden Mandy en Lisa de muze van een geheimzinnige auteur, zoekt Simon een boek voor zijn jarige Neeltje, en maakt Blinde Steve zich druk om het einde van de wereld. Met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. Ned.3, 21.20-21.50u.

Radio

Brands met boeken. Te gast is Joris Luyendijk naar aanleiding van zijn publicatie Je hebt het niet van mij, maar... Een maand aan het Binnenhof. Presentatie: Wim Brands. Radio 1, 19.02-20.00u.