Toekomst NAVO centraal op top in Lissabon

Obama vlak voor vertrek naar de top in Lissabon.

De 28 NAVO-landen komen vandaag bijeen in Lissabon voor een top over de toekomst van het bondgenootschap. Volgens secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gaat het om „een van de belangrijkste toppen in de geschiedenis van de NAVO”.

De top is belangrijk omdat de NAVO nodig moet veranderen, zegt Rasmussen. De secretaris-generaal wil dat “NAVO 3.0″, zoals hij het noemt, in Lissabon het licht zal zien. Het bondgenootschap moet flexibeler worden en ver van het eigen grondgebied in actie kunnen komen, al blijft collectieve verdediging voorop staan.

Dit zijn de belangrijkste thema’s van de top:

 • De missie in Afghanistan en het terugtrekken van de troepen, mogelijk in 2014. De Afghaanse president Hamid Karzai, die morgen deelneemt aan de top, wil dat de NAVO de controle over het land in 2014 overdraagt aan de Afghanen. Dit is een datum die door de Amerikanen realistisch wordt genoemd, maar er is nog geen sprake van een absolute deadline.
 • De NAVO zelf. De organisatie staat onder druk door bezuinigingen in de NAVO-landen en door het moeizame verloop van de missie in Afghanistan. Er zijn twee cruciale vragen:
  - Waarvoor dient de NAVO eigenlijk in de 21ste eeuw?
  - Is de politiek-militaire alliantie waarmee het Westen de Koude Oorlog heeft doorstaan, wel het geschikte instrument om nieuwe dreigingen het hoofd te bieden?
  Daarom zal vandaag en morgen in Lissabon gesproken worden over een blauwdruk voor de komende tien jaar.
 • Rasmussen wil beginnen met de ontwikkeling van een raketschild om Europa te beschermen tegen aanvallen. Hij hoopt dat het bondgenootschap hiermee instemt op de top. Rasmussen zegt dat raketten een steeds grotere dreiging vormen voor de lidstaten van de NAVO.

Druk op Nederland opgevoerd

De druk op Nederland om een trainingsmissie te gaan uitvoeren in Afghanistan is verder opgevoerd. Nederland besloot de missie in Uruzgan niet te verlengen. Ook is op dit moment nog niet duidelijk of een nieuwe trainingsmissie er gaat komen. Nederland zou vooral neigen een EU-politiemissie te steunen. Maar op het hoofdkwartier van de NAVO staat deze optie niet in hoog aanzien.

Medvedev bezoekt top

Ook de Russische president Medvedev zal zijn opwachting maken op de top. Het is de eerste keer sinds de oorlog in Georgië in 2008 dat een Russische president een top van de NAVO bezoekt.

  • David Haakman