Staatsbosbeheer: te zwaar gekort

De bezuinigingen op Staatsbosbeheer zijn volgens directeur Chris Kalden „buitenproportioneel”. Staatsbosbeheer, een verzelfstandigde rijksdienst, krijgt straks de helft van het huidige natuurbeheerbudget van 86 miljoen euro per jaar. Dat is de optelsom van verschillende bezuinigingen, aldus Kalden.

Gedupeerd worden recreanten, ondernemers in de recreatiesector en de natuur zelf. Kalden: „Dit gaat elke Nederlander merken. Er zullen minder boswachters zijn en dus ook minder toezicht. Dat gaat ten koste van de veiligheid. Er zal meer rotzooi in bossen blijven liggen. Dat gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van onze gebieden.” Ook het onderhoud van bossen zal verminderen. „We hebben duizenden kilometers recreatiepaden en ruiterpaden. Die kun je met dit geld niet onderhouden. Wij begrijpen dat natuurbeheer moet bijdragen aan een bezuiniging van 18 miljard euro. Maar een halvering van ons budget past daar niet bij. Neem de Weeribben, uitgeroepen tot mooiste gebied van Nederland. We hebben nu al een tekort om dat in de benen te houden.”

Voor een ommetje moet je geen kaartje hoeven kopen: pagina 4

    • Arjen Schreuder