Sport kort

FIFA schorst officials in corruptiezaak rond toewijzing van WK’s

ZüRICH. Met het schorsen van zes officials hoopt wereldvoetbalbond FIFA het corruptieschandaal rond de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 de kop te hebben ingedrukt. Hoofdpersonen in deze geruchtmakende corruptiezaak waren twee leden van het uitvoerend comité van de FIFA, Amos Adamu uit Nigeria en Reynard Temarii uit Tahiti. Zij zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden bij de verkiezing van het gastland voor de WK’s voetbal van 2018 en 2022. Adamu is drie jaar geschorst en kreeg een boete van 10.000 Zwitserse frank (7.500 euro). Temarii, voorzitter van de Oceanische voetbalbond, is voor één jaar uitgesloten van alle FIFA-activiteiten en moet 5.000 frank betalen. Ook werden vier officials uit Botswana, Mali, Tunesië en Tonga geschorst. (ANP)

Schaatsster Hughes wil naar Zomerspelen

RIJSWIJK. Schaatsster Clara Hughes keert terug naar de wielersport om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Hughes (38) wil haar opwachting maken in de achtervolgingsploeg op de baan en ze wil meedoen aan de tijdrit op de weg. Hughes stopte na de Winterspelen van Vancouver (2010) met schaatsen. Als wielrenster werd ze al eens tweede op het WK tijdrijden, in 1995. Tijdens de Zomerspelen van 1996 (Atlanta) behaalde ze twee medailles. In 2006 (Turijn) won ze als schaatsster olympisch goud op de 5.000 meter. (ANP)

Nederlands elftal had in 2010 de beste cijfers

RIJSWIJK. Het Nederlands elftal mag zich op basis van de statistieken het best presterende landenteam van 2010 noemen. Van de zeventien duels die Oranje dit jaar speelde, won de ploeg van Bert van Marwijk er vijftien. Eén wedstrijd eindigde in een gelijkspel en één keer verloor Oranje. De ploeg ging onderuit in de WK-finale tegen Spanje, zij het na verlenging (0-1). De Europees en wereldkampioen kan echter niet tippen aan de cijfers van Oranje. Spanje won ‘slechts’ dertien van de zeventien wedstrijden dit jaar en verloor drie keer. Na het WK verloor de wereldkampioen van Argentinië (4-1) en, eergisteren, van buurland Portugal (4-0). Spanje gaat wel aan kop van de wereldranglijst van de FIFA, gevolgd door Nederland. (ANP)

Van Rijsselberge leidt bij zeilregatta Perth

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Windsurfer Dorian van Rijsselberge is goed begonnen aan de Perth International Regatta. De Nederlander staat in de olympische RS:X-klasse na vier races aan de leiding bij het eerste evenement van het nieuwe zeilseizoen. In de Laser Radial-klasse staat Marit Bouwmeester negende. De Perth International Regatta, voor de westkust van Australië, is een testwedstrijd voor de wereldkampioenschappen van volgend jaar. Daar wordt beslist welke zeilers zich plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen (2012).

Van den Hoogenband chef-arts op de Spelen

ARNHEM. Sportkoepel NOC*NSF heeft Cees Rein van den Hoogenband opgenomen in het begeleidingsteam voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De 61-jarige chirurg/traumatoloog, vader van oud-olympisch zwemkampioen Pieter, gaat mee als ‘chef-arts’. Hij zal zijn nieuwe functie combineren met zijn werkzaamheden als medisch directeur van het sportgeneeskundig centrum Topsupport in Eindhoven. (ANP)