Sharpe

Dat is pas echt een leuke linkse hobby: het lichten van de dossiers van PVV-Kamerleden. Eergisteren maakte PVV-Kamerlid Sharpe in het partij-orgaan De Telegraaf bekend dat hij vandaag opstapt. De reden voor zijn vertrek is niet dat dankzij de dossierlichters bekend is geworden dat hij directeur is geweest van een dubieus datingbedrijf dat tot twee keer toe is veroordeeld tot hoge boetes vanwege misleiding van klanten. De reden is ook niet dat hij geld heeft verdiend als pornobaron, als uitbater van sites met suggestieve domeinnamen als geileomaseks.nl en sletjesvolspuiten.nl. De geruchten over verdenking van mishandeling zijn evenmin de reden. De reden die hij zelf geeft voor zijn ontslag is dat hij had onderschat hoezeer hij als PVV-Kamerlid onder het vergrootglas van de media zou komen te liggen, dat hij niet langer wil worden geconfronteerd met halve waarheden en dat hij wil verkomen dat er nog dieper wordt gegraven in zijn verleden en in zijn privé-leven. Het is als een winkelbediende die door zijn baas wordt betrapt op het stelen van geld uit de kassa en die op de beschuldiging reageert met: ‘Zo is het genoeg geweest! Ik neem ontslag. Ik kan die valse verdachtmakingen niet langer accepteren.’

Niet alleen de reden maar ook het tijdpad van zijn terugtreding is opmerkelijk. Een Kamerlid dat opstapt, vertrekt normaal per direct. Sharpe vertrekt per direct na twee dagen. Waarom? Gisteren, op donderdag, moest er nog gestemd worden in de Tweede Kamer, onder andere over het gevoelige voorstel tot verhoging van het btw-tarief op de podiumkunsten, een van de kroonjuwelen van de PVV. Een coalitie die steunt op de kleinst denkbare meerderheid kan het zich niet permitteren één Kamerlid minder te hebben.

Dat was het meest genante aan de vertoning eerder deze week omtrent het PVV-kamerlid Lucassen. Vijf dagen en vijf nachten heeft Wilders op hem ingepraat, maar kennelijk weigerde hij te doen wat Sharpe nu doet en zijn Kamerzetel in te leveren. Als Wilders hem uit de fractie zou gooien, zou de coalitie haar meerderheid verliezen. En daardoor was hij gedwongen zich te voegen naar de oude politiek die hij altijd heeft verfoeid.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer