SELECTIE Theater

Freetown

Toneelschrijver Rob de Graaf maakt met Freetown een briljante theaterversie van de film Vers le Sud van cineast Laurent Cantet. Drie vrouwen zoeken aan de kust van West-Afrika liefde en genegenheid, maar komen erachter dat ze een hoge prijs moeten betalen. Lies Pauwels bereikt in haar monologen over het goede van ‘fout’ denken, dat wil zeggen pro-apartheid, een hoog niveau. Ze sleept de toeschouwer mee in een gedachtenwereld die zowel schokkend als reëel is. Manja Topper vertegenwoordigt een bijtend-cynische levenshouding, weergegeven met felle gebaren. Het idealisme van Ellen Goemans krijgt het zwaar te verduren. Duizenden lege blikjes maken een oorverdovend kabaal als de dames komen aanstappen in witte laarzen en gekleed in zonnejurken van panter- en tijgerpint.

Inl: www.doodpaard.nl.

Hoppla! Brecht im Licht

De sfeervolle Roode Bioscoop aan het Amsterdamse Haarlemmerplein brengt een hommage aan de liedjesschrijver Betrolt Brecht en componist Kurt Weil. Zangeres Dorine Niezing studeerde bij de befaamde Brecht-actrice Gisela May in Berlijn. Samen met pianist Henk de Jonge, bekend van het Willem Breuker Kollektief, vertolkt ze Brecht ingetogen en puur. De Jonge geeft een meeslepende improvisatie op zijn instrument. Verder treden op Dorine van der Klei met pianist Dick van der Stoep, gastvrouw Dolly Bellefleur met haar Brecht-Tingeltangel, Felix Strategier, zangeres Wilma Bakker en pianist David Bollen en vele anderen. Historicus Pepijn Brandon geeft lezingen over Brecht als cultureel-politiek fenomeen.

Res: www.enter-art.nl; inl: www.roodebioscoop.nl

Tweemaal Hamlet

Twee gezelschappen verzorgen in november en december zeer verschillende versies van Shakespeares meesterdrama Hamlet. In de regie van Jos Thie brengt de Utrechtse Spelen een hevige, gevechtenrijke Hamlet. Thie gaat ver in zijn bewerking, voegt personages samen, vervangt tekst door fysiek spel. Floris Verkerk in de titelrol is een beweeglijke, fel bewogen Hamlet. Plaats van handeling is een reusachtige tafel. Marcus Azzini bij Toneelgroep Oostpool accentueert in de Hamlet vooral het spel met de waanzin. Is het echt, is het gefingeerd? Sanne den Hartogh bereikt in dit spel-in-spel grote hoogte en betrekt op onnavolgbare wijze de zaal bij het toneelstuk. Erik Whien als Polonius is ongekend verrassend. Theun Mosk ontwerpt een fraai, klassiek coulissendecor.

Inl: www.deutrechtsespelen.nl; www.toneelgroepoostpool.nl

In wankel evenwicht

Drank, zusternijd, vrienden die een griezelige inbreuk vormen op het huwelijk van het echtpaar Agnes en Tobias: dit zijn slechts enkele van de ingrediënten van een van Edward Albee's mooiste toneelstukken, A Delicate Balance uit 1966. In de regie van Wannie de Wijn komt Porgy Franssen als Tobias tot verstild spel, treedt Nettie Blanken op als de reddende engel en gaat Anneke Blok zich perfect te buiten als een alcoholisch ongeleid projectiel. Het decor is toepasselijk cognackleurig. De regie is nauwgezet, smaakvol en trouw, zonder verregaande interpretaties.

Inl: www.wallisfinkers.nl