SELECTIE Muziek

John Adams

Amsterdam Bij de ZaterdagMatinee dirigeert de Amerikaan John Adams bij het Radio Philharmonisch Orkest de Nederlandse première van zijn driedelige symfonie City Noir, waarin de sfeer van het Californië van de jaren veertig en vijftig doorklinkt. Ook met werk van Stravinsky en Milhaud.

Op 20 nov 14u15. Inl www.zaterdagmatinee.

Ode voor Sint Cecilia

Haarlem Het Concertkoor Haarlem viert zijn 65 jaar bestaan in 2011 met muziek gecomponeerd ter ere van twee heiligen, Sint Cecilia en Sint Nicolaas. Van Händel wordt Ode for Saint Cecilia’s day en van Britten de Saint Nicolas Cantata. Drie jongenssopranen verbeelden, lopend door de zaal, de jongens die door Sint Nicolaas weer tot leven zijn gewekt, nadat ze gepekeld voor consumptie waren.

Op 19 nov 20u15 in de Philharmonie. Inl www.concertkoorhaarlem.nl.

Lof & Lust

Rotterdam Domestica Rotterdam, bestaande uit leden van het Rotterdams Philharmonisch, brengt op het laatste (verhaal)concert in de serie Lof & Lust in de Laurenskerk barokmuziek met bespiegelingen over leven en dood. Met madrigalen van Gesualdo, Mein junges Leben hat ein End van Sweelinck, Tartini, Hellendaal en Bach. Drie acteurs vertelden over bouwkunst en klank van de gotiek, de strijd tussen man en vrouw en over de humanist Thomas More.

Op 24 nov 20u15. Inl www.domesticarotterdam.nl

Lang Lang

Rotterdam Het Chinese wonderkind leerde op tweejarige leeftijd de piano kennen toen hij de tekenfilm Tom & Jerry zag op muziek van Liszt. Inmiddels is hij een wereldberoemd pianist en treedt hij in De Doelen op in een programma met sonates van Beethoven, Albéniz en Prokofjev. Er zijn nog kaarten.

Op 23 nov 20u15. Inl www.dedoelen.nl

Jazz International

Rotterdam Op de 10de editie van het Festival Jazz International Rotterdam, op vijf locaties in de binnenstad, presenteert pianist en leading artist Michiel Borstlap een programma met o.a. het duo Ernst Reijseger/Simon Nabatov, Sherry Dyanne (vr), het Gideon van Gelder Kwintet, Dan Tepfer, Lee Konitz (za) en op zondag speelt Michiel Borstlap muziek van zijn cd SOLO 2010, bijgestaan door de Amerikaanse zangeres Lori Lieberman.

T/m 21 nov. Inl www.jazzinternational.nl

Winnie Sorgdrager

Amsterdam/Eindhoven De oud-minister van Justitie is tegenwoordig lid van de Raad van State, maar ze schreef ook een roman en twee boeken over muziek. In een politiek concertprogramma mét Sorgdrager (spreker), speelt Het Collectief werken van Andriessen en Rzewksi.

Op 24 nov (Concertgebouw Amsterdam) en 26 nov (Muziekgebouw Eindhoven). Res 040-2442020

Le Guess Who

Utrecht Van een festival voor Canadese bands is Le Guess Who uitgegroeid tot een podium voor popbands uit de hele wereld. Op zeven locaties in de stad spelen vanaf woensdag vijf dagen lang tientallen bands, waaronder The Swans, GIant Sand en Field Music.

24-28 nov. Zie: leguesswho.nl