Selectie Film

Fair Game

Regie: Doug Liman ****

Fair Game is gebaseerd op de memoires van CIA-agent Valerie Plame en haar echtgenoot Joe Wilson, een voormalig diplomaat. Het is een politieke film die onverholen partij kiest voor het echtpaar en vol woede zit over het Amerikaanse democratische proces dat gevaar loopt door rechtse haviken die uit eigenbelang de waarheid geweld aan doen. Het knappe van Fair Game is de overtuigende verweving van de ‘grote’ geschiedenis met het persoonlijke verhaal van Plame en Wilson. De gevolgen van het lekken door de stafchef van het Witte Huis is ingrijpend voor hun huwelijk en privéleven.

In: 21 bioscopen

Hommes et des dieux

Regie: Xavier Beauvois ****

Des hommes et des dieux vertelt een waar gebeurde geschiedenis over acht broeders (Franse topacteurs, onder wie Michael Lonsdale en Lambert Wilson) die lid zijn van de orde van Cisterciënzers en leven in het Atlasgebergte in Algerije. Regeringstroepen en rebellen staan elkaar midden jaren ’90 naar het leven en de monniken worden ingesloten. Het grote succes in Frankrijk van de film was groot nieuws. In een tijd die in het teken staat van het snelle geld, de grote waffel en veel blingbling, groeit de behoefte aan films waarin stilte, aandacht en rust centraal staan, aldus filosoof Luc Ferry op de Franse tv. De film raakt ook een open zenuw in de samenleving: het terrorisme in naam van de islam. De monniken moeten vertrekken, maar hun dilemma de gelofte die ze hebben afgelegd toen ze het klooster betrokken. Ze willen de bevolking niet in de steek laten. Staat God voorop of de mens?

In 21 bioscopen

Lola

Regie: Brillante Mendoza ****

Lola is een droef commentaar op armoede die elke moraal erodeert, alles reduceert tot een transactie. De moesson speelt de hoofdrol in Lola. Regen ruist, roffelt en geselt de golfplaten daken van waterstad Malabon City. In de machtige opening steekt oma Lola een kaarsje aan op de plek waar haar kleinzoon is doodgestoken om een mobiele telefoon. Lola is een ontroerende hommage aan de moeders en oma’s die in de matriarchale Filippijnen alles regelen.

In 4 bioscopen

The Forgotten Space

Regie: Noël Burch en Allan Sekula ****

We beschermen onszelf met dijken tegen de zee, wie beschermt de zee tegen de mens en zijn economie? Dat is het uitgangspunt van het uitmuntende documentaire essay van de Amerikaanse /filmmaker Allan Sekula en de Franse filmcriticus Noël Burch. Sekula stelde eerder kritische vragen bij de globalisering van de economie. De zee is zijn ultieme arena en met al z’n wijde horizonten en drijvende eilanden van containerschepen fenomenaal te fotograferen. De kijker gaat mee op wereldreis van Rotterdam naar Hongkong, Los Angeles en Bilbao. In 3 bioscopen