Rutte prijst Duits migratiedebat

Met militaire eer werd hij vanmorgen in Berlijn ontvangen. Zijn Duits klonk goed, maar toch gaf de nieuwe Nederlandse premier Mark Rutte er de voorkeur aan om vragen over zijn korte bezoek aan bondskanselier Angela Merkel in zijn moedertaal te beantwoorden.

„Natuurlijk hebben we over immigratie en integratie gesproken”, zei Rutte na afloop van hun gesprek. „Ik heb de bondskanselier geprezen en respect getoond voor het feit dat nu ook in Duitsland het integratiedebat is begonnen”. Hij antwoordde daarmee op vragen van Nederlandse journalisten die van hem en Merkel bijzonderheden over de Duits-Nederlandse relatie wilden weten.

De toon in de vanouds uitstekende betrekkingen was de laatste tijd scheller geworden door de invloed van Geert Wilders op het kabinetsbeleid. Wilders heeft bij veel Duitse politici geen goede naam. Zo liet Merkel na de Nederlandse kabinetsformatie weten dat ze de samenwerking van de christen-democraten en liberalen met Wilders’ PVV „betreurt”. Die uitspraak heeft ze vanmorgen niet herhaald. Ze zei zich te verheugen op de samenwerking met Nederland en met Rutte.

Op vragen hoe ze het vindt dat Wilders naar Berlijn kwam om zijn gedachtegoed te ventileren en wat haar mening is over Wilders’ recente uitspraken in weekblad Der Spiegel („Merkel is bang. Omdat uit peilingen blijkt dat een charismatische persoonlijkheid [met het thema integratie] net als in Nederland op twintig procent van de stemmen kan rekenen.”), verklaarde de bondskanselier, zonder de naam van Wilders te noemen: „Gelukkig mag je in Europa vrij reizen. Dat geldt ook voor politici. En we hebben vrijheid van meningsuiting. Ik kan dat des te meer waarderen omdat ik in de DDR ben opgegroeid.”

Merkel wilde verder niet ingaan op Wilders’ rol in het Nederlandse minderheidskabinet. „Er zijn verkiezingen geweest en de uitslag daarvan hebben wij als politici te respecteren. We zijn toch allemaal realisten.” Rutte zei nog dat als Wilders ook in het buitenland iets controversieels over de islam zegt, hij zich daar – als dat nodig is – publiekelijk tegen zal keren.