Rutte belt met Blatter over WK

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft gebeld met de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, over de kandidatuur van Nederland en België voor het WK van 2018. Dat heeft Rutte gisteren gemeld op zijn Twitterpagina.

Volgens de premier heeft hij Blatter laten weten dat de landen „zeer gemotiveerd én in staat zijn een top-WK te organiseren”.

De FIFA beslist op 2 december in Zürich welke landen het WK van 2018 en 2022 mogen organiseren. Premier Rutte en zijn Belgische collega Yves Leterme zullen daarbij aanwezig zijn, zo meldde The Guardian onlangs. Volgens de Britse krant krijgen de beide premiers gezelschap van een grote verzameling internationale staatshoofden, zoals de Russische premier Vladimir Poetin, de Britse premier David Cameron en prins William, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak, de Australische premier Julia Gillard en de sjeik van Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani. De VS zullen worden vertegenwoordigd door oud-president Bill Clinton.

Aan de geheime stemming nemen slechts 22 van de 24 leden van het FIFA-bestuur deel. Twee leden van het uitvoerend comité, de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii uit Tahiti, werden deze week geschorst, omdat ze volgens de FIFA zijn ingegaan op voorstellen voor omkoping. Beide bestuurders zijn in beroep gegaan tegen de beslissing.

De FIFA heeft geen hard bewijs gevonden dat landen geheime stemafspraken hebben gemaakt.