Risotto met pretlichtjes

Het probleem is – zoals zo vaak – maatvoering. Want op zich is het natuurlijk leuk, koken met de seizoenen. En het gaat ook een beetje vanzelf. De zomer smeekt om bittere sla en in de lente dringen de zuiglammeren zich, geflankeerd door asperges, aan je op.

En de herfst, hmmmm, die heerlijke herfst. Die vraagt vooral om duistere, warme, smaken. En om langzaam, lekker langzaam. Als de oktoberstormen opsteken, gaan wij sudderen, stoven en stampen. En nog meer sudderen, weer stoven en doorstampen.

Tot-het-je-neus-uitkomt.

Niet dat het niet lekker is, maar het is niet bepaald tintelende kost, die potten vol dikke, verstrengelde smaken. En ook in de herfst zijn er gelegenheden waarbij je wel eens wat pzazz, zzing, kick-ass etcetera kunt gebruiken. Alles immers, is communicatie. Ook eten. Een coq-au-vin, dat zet je bijvoorbeeld een oude vriend voor die een goed gesprek verwacht. Stamppot aan je fietsvrienden na een stevig rondje polder. De sudderlappen zijn voor de huisgenoten die de hele middag al konden voorsnuiven.

Maar een bezoeker die wat spannender is? Waarmee het nog alle kanten op kan; waarmee je na een knetterend diner misschien wel alle kanten op wil – die geef je geen hutspot. Of hachee.

Gelukkig zijn er allerlei gerechten die wel bij het seizoen passen, en toch pretlichtjes aansteken. Zoals deze risotto met de verrassende finishing touch.

Risotto Venkel & Wodka

3 venkelknollen

2 tenen knoflook

een klein gedroogd pepertje

1,5 theelepel venkelzaad

250 ml wodka

sap van 1,5 citroen

1 liter hete kippenbouillon

100 gram boter

2 el olijfolie

kleine rode ui

300 gr risotto rijst

100 gr (zelf) geraspte parmezaanse kaas

zout, peper

Hak de venkelknollen in kleine stukjes en leg apart. Snij los daarvan het fijne groen aan de top van de venkel fijn, en doe die in een kom met de wodka en het citroensap.

Meng knoflook, venkelzaad, gedroogde peper met één theelepel zout in een vijzel. Heb je die niet, hak dan de ingrediënten heel fijn, of gooi ze even in de blender.

Hak het uitje, smelt de helft van de boter en alle olie in een pan met een dikke bodem, en fruit de ui ongeveer twee minuten. Voeg dan de venkelzaadknoflookpasta toe, laat even warm worden, en doe er de gehakte venkelknol bij. Laat zachtjes bakken tot de venkel zacht is – kan wel even duren, reken op een kwartiertje.

De rijst erbij, en roer een minuutje of zo tot alle rijstkorrels zijn ‘ingevet’. Voeg bouillon toe, in scheutjes, intussen roerend om te zorgen dat al het vocht wordt opgenomen. Ga zo door, ongeveer 20 minuten, tot de rijst al dente is. Ook als je een stuk nonchalanter bent dan de meeste recepten voorschrijven (grote scheuten, niet héél vaak roeren) krijg je meestal de gewenste, onweerstaanbare structuur. Roer de rest van de boter er doorheen, wat peper, en dan het wodkamengsel. Kaas erbij, en avanti met de capra.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Elsje Jorritsma