Rellen Haïti ook in Port-au-Prince

Het gewelddadige protest tegen VN-militairen in het noorden van Haïti heeft zich gisteren verspreid naar de centraal gelegen hoofdstad Port-au-Prince. Boze inwoners, die Nepalese VN-militairen verantwoordelijk houden voor de cholera-epidemie, wierpen wegversperringen op en vielen buitenlandse auto’s aan.

De politie vuurde traangas af op honderden demonstranten op het Champ de Mars-plein voor het presidentiële paleis en nabijgelegen tentenkampen. De demonstranten eisten het vertrek van MINUSTAH, de VN-vredesmissie (12.000 man) in Haïti. Een VN-patrouille werd bekogeld met stenen en trok zich terug.

In het noorden van het land wordt de hulpverlening gehinderd door de rellen. Cap-Haïtien, waar de onrust begon, is afgesloten van de aanvoer van medisch personeel en medicijnen. Het vliegveld van de havenstad is sinds maandag gesloten en wegen zijn geblokkeerd door brandende blokkades. Zieken kunnen het ziekenhuis vaak pas in een laat stadium bereiken of helemaal niet. De situatie in de Cap-Haïtien zou gisteren iets rustiger zijn geworden.

De cholerabacterie is waarschijnlijk door één besmet persoon naar Haïti overgebracht, maakten de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (CDCP) gisteren bekend. De bacteriestam komt uit Zuid-Azië en is getraceerd tot de laatste cholerapandemie uit 1961 die zich vanuit Indonesië over de wereld verspreidde. De bacterie bereikte Latijns-Amerika in 1991, maar Haïti tot vorige maand nog niet.

Een woordvoerder van de VN in New York ontkende gisteren opnieuw dat de cholera afkomstig is van Nepalese vredesoldaten. Aanleiding waren berichten in Zweedse media waarin de Zweedse ambassadeur in Haïti, Claes Hammer, zei dat het „100 procent” zeker was dat de cholera afkomstig was uit Nepal. Veel Haïtianen houden Nepalese VN-militairen verantwoordelijk omdat zij onder meer zijn gelegerd bij Mirebalais in het gebied waar de uitbraak is begonnen. In ruim een maand heeft de epidemie tot nu toe 1.100 doden geëist en zijn er 18.000 mensen ziek geworden. (AP, AFP)