PvdA krijgt geen parlementaire enquête naar problemen bij Defensie

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in een voorstel naar een parlementaire enquête naar het defensie-beleid. 

De PvdA heeft al langer twijfels bij de begroting van Defensie, laat defensieredacteur Jaus Müller weten. “Er is te weinig zicht op wat het ministerie uitgeeft en wat er binnenkomt”. Müller verwijst naar het verdwijnen van een lading munitie in 2007.

Te zwaar middel

Vanochtend stelde PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink voor om een  parlementaire enquête in te stellen naar het “wanbeleid” bij het ministerie van Defensie. Donderdag bleek dat daar duizenden banen op de tocht staan door forse geplande bezuinigingen de komende jaren.

Dat VVD, PVV, Christenunie en CDA het voorstel van de PvdA hebben afgewezen, ligt volgens Müller aan het feit dat Eijsink meteen het zwaarst mogelijke controlemiddel van de Tweede Kamer in wilde zetten. Volgens hem was er meer draagvlak voor het voorstel geweest als de PvdA om een kleinschaliger onderzoek had verzocht.

    • Hans Klis