Prijs voor een speciaal lied over een heel bijzonder kind

Ted van Lieshout heeft het beste kinderlied van 2010 geschreven. Het gaat over een onberispelijk kind.

Op een onberispelijk iemand is niets aan te merken. Hij of zij doet alles goed, foutloos en zuiver. Bestaan zulke mensen? In het lied Onberispelijk van Ted van Lieshout (tekst) en Oene van Geel (muziek) in elk geval wel. De eerste regel luidt: „Ik ben een onberispelijk kind van onbesproken gedrag.”

Met dit lied heeft Ted van Lieshout, die boeken en gedichten schrijft voor kinderen, deze week de Willem Wilminkprijs gewonnen. Deze prijs is genoemd naar Willem Wilmink, die tijdens zijn leven (1936-2003) de beste liedjes voor kinderen schreef. De Willem Wilminkprijs is dan ook de beloning voor het beste kinderlied van de afgelopen twee jaar.

„Ik ben heel erg blij en trots”, vertelt Ted van Lieshout. „De andere liedjes die kans maakten om te winnen, waren ook heel goed.” Waarom hij heeft gewonnen, weet Van Lieshout niet. Maar hij vindt zijn eigen lied wel speciaal: „Telkens als je mijn lied hoort, dan hoor je weer wat nieuws.” Wat bedoelt hij daarmee?

Luister maar naar de tekst. Dat onberispelijke kind is altijd maar onberispelijk, ook als het met rood kleurt of met groen. Ook als het per ongeluk in zijn bed heeft geplast. Wacht even, in bed geplast? Dat is heel onschuldig, maar niet onberispelijk natuurlijk. De eerste keer dat je naar het lied luistert, hoor je dit misschien niet. Maar de tweede keer valt het wel op. Dat is het nieuwe dat je dan hoort. Dan weet je ineens: niemand is echt helemaal onberispelijk.

Ted zelf was ook geen onberispelijk kind. „Maar ik zei altijd van wel.” Katholieken als Ted moesten elke week biechten. Ze moesten de pastoor vertellen wat ze verkeerd hadden gedaan en dan zei de pastoor: „Niet meer doen.” Ted vertelde alleen onschuldige dingen: „Dat ik een koekje uit de trommel had gepakt. De echte erge dingen vertelde ik niet.” Welke dingen? „Dat blijft geheim.”

Ted schreef het lied voor de muzikale theatervoorstelling Ik en de koningin. Daarin wordt gezocht naar een onberispelijk kind om de koningin een boeket bloemen te geven, een heel bijzonder kind dus. Was Ted zelf een bijzonder kind? Ted vindt van wel. „Kijk maar op youtube naar het filmpje van mij met de Willem Wilminkprijs”, zegt hij: ,,Dan zie je volgens mij een heel bijzonder kind.” Geen onberispelijk kind natuurlijk.

Lied op youtube.com. Zoek op ‘onberispelijk’, ‘Oene’ en ‘Lieshout’.

    • Karel Berkhout