Plezier met topografie

Wij horen eigenlijk in Japan te wonen, Kazachstanen in Duitsland, Armenen in Nederland en Japanners in Soedan. Tenminste als we de  landen over de wereld zouden verdelen aan de hand van het aantal inwoners. Dus hoe groter het aantal inwoners, hoe groter het gebied waarop je mag wonen of andersom. Dan ziet de wereld uit zoals hierboven afgebeeld (grotere afbeelding)

Bijzonder is dat de Ieren gewoon in Ierland mogen blijven wonen, net als de Amerikanen. De bofkonten.

Natuurlijk kan je op veel meer manieren spelen met kaarten. Worldmapper, de website van onder andere de universiteit van Michigan en Sheffield, heeft een verzameling van zo’n 700 verschillende wereldkaarten waar met statistieken gespeeld is. Hier kan je uitvinden hoe groot landen eruit zien als je ze afmeet aan het aantal wetenschappelijke publicaties dat ze jaarlijks produceren. Maar ook bijvoorbeeld aan hoeveel alcohol ze consumeren.

Wie wist dat je zoveel plezier met topografie kon hebben?

    • Hans Klis