Pas verschenen

Bergman: Nagelaten werk. Bevond van zaken - Vreemdgaan. Liverse, 424 blz. € 17,50

Postume uitgave van twee manuscripten van de ‘dichter der kleine dingen’ Bergman, pseudoniem van Aart Kok (1921-2009). Vreemdgaan is een bundel korte verhalen en Bevond van zaken, een vervolg op De tijd te lijf, het boek uit 1994 waarin Bergman zijn herinneringen optekende.

Sander Bouten, Arjen Duijts (sam.): Lieve wereldverbeteraar. Vijftien tegendraadse columns. Global Village Media, 94 blz. € 9,95

Columns waarin onder anderen Henk Hofland, Naema Tahir, Frénk van der Linden en Marcia Luyten schrijven over Nederland en internationale samenwerking.

A. Th. van Deursen: De geest is meer dan het lichaam. Opstellen over geschiedenis en cultuur. Bert Bakker, 288 blz. € 19,95

Ton van der Schans selecteerde uit het werk van historicus A.Th. van Deursen (1931) artikelen en toespraken over Nederlandse geschiedenis. In 1974 werd Van Deursen bekend met Bavianen en Slijkgeuzen. Kerk en kerkvolk in de tijd van Maurits en Oldenbarnevelt dat nu bij Van Wijnen is verschenen in een herziene geïllustreerde editie. (572 blz. € 69,50).

Ayman A. El-Desouky: Kahlil Gibran. Een geïllustreerde bloemlezing (Kahlil Gibran, An Illustrated Anthology). Vert. Wim van der Zwan, Aleid Swieringa, Altamira, 224 blz. € 24,90

Een keuze uit het veelzijdige oeuvre van de Libanees-Amerikaanse schrijver, dichter en schilder Kahlil Gibran (1883-1931), auteur van De Profeet, het boek waarmee hij in 1923 wereldwijd bekend werd.

Stephenie Meyer: Twilight. De Graphic Novel Deel 1 (Twilight; The Graphic Novel Volume 1). Vert. Lia Belt, De Boekerij, 224 blz. € 18,95

Bewerking in beeld en tekst door Young Kim van Stephenie Meyers succesvolle erotisch geladen vampierroman.

Eric Rinckhout: Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas. Meulenhoff/Manteau, 240 blz. € 19,95

Aan de hand van de biografie van Alfons De Ridder en de romans van Willem Elsschot verkent redacteur van De Morgen Eric Rinckhout de stad Antwerpen. Geïllustreerd met foto’s en plattegronden.

David Vann: Legende van een zelfmoord (Legend of a Suicide). Vert. Arjaan van Nimwegen, De Bezige Bij, 254 blz. € 19,50

Veelbekroonde bundel met vier verhalen en een novelle van de in Alaska geboren schrijver David Vann (1966) gebaseerd op het falende huwelijk van zijn ouders en de zelfmoord van zijn vader. ‘Een deprimerend boek, maar wat een schrijver! Zijn proza is dwingend en beeldend en is prachtig gedoseerd in overeenstemming met de zwaardere en minder dramatische momenten’. (Jan Donkers in Boeken, 05.03.10). Morgenavond staat Vann op Crossing Border in Den Haag.

Menno Wigman: Red ons van de dichters. Prometheus, 238 blz. € 19,95

Essays over poëzie, reportages over de gevangenissen van Oscar Wilde en Paul Verlaine en Berlijnse dagboekbladen, eerder verschenen in dagblad Trouw en diverse tijdschriften.