Nederland kort

Tot zestien jaar cel geëist voor moord in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 37-jarige Maikel S., wegens de moord op de 19-jarige Ishmael Gumbs. S. zou Gumbs op 21 september van het vorig jaar vlak naast een speeltuin in Amsterdam-Zuidoost met meerdere pistoolschoten van het leven hebben beroofd. Officier van justitie Solange Hoogerheide kwalificeerde de moord als een liquidatie. Tegen de 35-jarige Jerrol S. eiste Hoogerheide veertien jaar cel. Jerrol S. zou zowel het moordwapen als de vluchtauto hebben geleverd. Toen Gumbs werd doodgeschoten, zou Jerrol S. ter plaatse zijn geweest. Het dodelijke geweld vloeide voort uit een ruzie die Gumbs eerder die dag met de vriendin van Maikel S. zou hebben gehad. De rechter doet op 2 december uitspraak. (ANP)

‘Voor zedendelicten nooit een taakstraf’

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie (beiden VVD) willen dat nooit meer een taakstraf kan worden opgelegd bij ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. De bewindspersonen gaan hiermee verder dan het in 2009 bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel om taakstraffen bij deze misdrijven in te perken.

Proefvertaling Latijn blijft in het examen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) is voorlopig niet van plan de proefvertaling in het examen van het vak Latijn te laten vallen. Dat zegt zij in reactie op een van de aanbevelingen in een gisteren aangeboden rapport over de toekomst van het onderwijs in de klassieke talen. De auteurs van het rapport, hoogleraren Ineke Sluiter en Caroline Kroon, menen dat een andere manier van onderwijs en toetsing de al jaren slechter wordende resultaten op het eindexamen Grieks en Latijn kan verbeteren. Van Bijsterveldt heeft haar bedenkingen. Haar zorg is dat bij de klassieke talen de lat omlaag in plaats van omhoog gaat, zegt ze. „Ik wil nu eerst van leraren weten of deze aanbevelingen bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en de verbetering van de prestaties van leerlingen.” Over een andere aanbeveling van de commissie, het fuseren van Grieks en Latijn met het vak klassieke culturele vorming, oordeelt Van Bijsterveldt in principe positief.

Tarieven specialisten moeten omlaag

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De medisch specialisten moeten hun tarieven 1 januari volgend jaar verder verlagen. Dit keer met 4,1 procent, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren laten weten. Door eerder bekendgemaakte verlagingen moeten de vrije specialisten (die niet in academische ziekenhuizen werken) in januari gemiddeld een kwart van hun inkomen inleveren. De nieuwe korting is het gevolg van een nieuwe kostenoverschrijding van specialistische zorg over 2009, zei het ministerie van VWS vorige maand. De NZa kreeg opdracht uit te rekenen hoeveel extra korting dat zou zijn. De Orde van Medisch Specialisten zegt dat ze bezwaar tegen het besluit aantekent en bestudeert of ze een rechtszaak aanspant.

België wil meer cellen huren in Tilburg

BRUSSEL. België wil 150 extra cellen van Nederland huren in de gevangenis van Tilburg. Daar zitten nu al vijfhonderd Belgische gedetineerden. De extra celruimte is nodig vanwege het gebrek aan capaciteit in België. De Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck, heeft dat gisteren bekendgemaakt. De extra celruimte zou België jaarlijks 7,9 miljoen euro extra kosten, bovenop het bedrag van 30 miljoen dat het land nu al kwijt is. (ANP)