Naar rechter om verhoging kunst-btw

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) bereidt een rechtszaak voor om de verhoging van het btw-tarief op podiumkunsten tegen te houden. Dat zegt Erwin van Lambaart, voorzitter van de VVTP en directeur van Stage Entertainment.

De btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen gaat per 1 januari omhoog van 6 naar 19 procent. Een poging van vijf oppositiepartijen in de Tweede Kamer om de verhoging een jaar uit te stellen, strandde gisteren op een afwijzing van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV. Ook de ChristenUnie en de SGP stemden tegen het voorstel.

De VVTP vindt dat de maatregel blijk geeft van „onbehoorlijk bestuur”, en spant daar nu een rechtzaak tegen aan. Naar een advocaat wordt op dit moment gezocht.

„De snelle invoering van de hogere btw leidt tot een organisatorische chaos”, aldus George Visser, directeur van MOJO Theater. „Wij moeten de btw op kaartjes tot en met december afdragen tegen het lage tarief, maar wij hebben al kaarten verkocht voor het hele seizoen. Veel geld is ook nog niet binnen, wel bij de theaters, maar niet bij de producenten. Dat betekent dat grote spelers moeten voorinvesteren, en kleine spelers écht in de problemen raken.”

De VVTP wil proberen het besluit terug te laten draaien door de rechter. Als dat niet gebeurt, vreest voorzitter Van Lambaart dat sommige producenten op korte termijn werknemers moeten ontslaan. „Deze maatregel komt bovenop de crisis.”

Ook Visser voorziet drastische maatregelen binnen de podiumkunsten. ,,De podiumkunsten worden benadeeld, terwijl bioscopen, circussen en sportwedstrijden wel onder het lage tarief blijven vallen. Dat leidt tot oneigenlijke concurrentie. Dat kun je opvangen door de verhoging niet door te berekenen in de kaartprijzen, maar door te kiezen voor minder voorstellingen. Alleen leidt het dan tot minder werk voor de makers, van affichemakers tot decorontwerpers. Óf je moet goedkoper produceren: popconcerten met uitgekleed lichtplan, zonder draaiplateau.”

Hans Onno van den Berg, voorzitter Federatie Cultuur (koepelorganisatie voor alle culturele brancheorganisaties) „Dit kost een paar duizend banen, in alle geledingen.” PvdA, D66 en GroenLinks hebben de Eerste Kamer opgeroepen kritisch naar het belastingplan 2011 te kijken. Maar VVD, CDA, ChristenUnie en SGP steunen de verhoging, en zijn met 41 zetels goed voor een meerderheid in de Eerste Kamer.