Metropolis

Regie: Fritz Lang

dvd speelfilm, 2 dvd’s ***

Je kan je bekocht voelen. Kocht je negen jaar geleden de definitieve, grondig gerestaureerde versie van Fritz Langs sf-klassieker Metropolis uit 1927. Volgt er een nog definitievere versie: in Buenos Aires doken in 2008 opeens 25 verloren minuten van de film op. De Avatar van zijn tijd heet Metropolis te zijn. Inderdaad combineren beide films visuele grandeur met een zwak verhaal. Ligt de zwakte van Avatar in banaliteit, Metropolis is vooral grotesk door zijn messianistische, protofascistische motieven. Romantische broekeman Freder verzoent in hyperkapitalistische toekomstwereld kiltechnocratische vader met het arbeidsgepeupel: het hart bemiddelt tussen hoofd en lichaam. Dat vond men toen al ridicuul: Metropolis flopte en werd tot gort geknipt. Bombastisch art design en trucage maken hem wel genietbaar als exotische camp.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol