Max Caldas bondscoach van de hockeyvrouwen

De Argentijnse oud-hockeyer Max Caldas (37) is de beoogde nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Caldas, op dit moment nog coach van de mannen van landskampioen Bloemendaal, is de opvolger van Herman Kruis. Hockeybond KNHB besloot na het wereldkampioenschap in Argentinië, waar Nederland recent de titel verloor aan het gastland, niet met Kruis verder te gaan.

De KNHB liet gisteren weten bezig te zijn met de afhandeling van het contract van Caldas met Bloemendaal, voordat de officiële benoeming bekend wordt gemaakt.

Caldas, die 127 interlands voor Argentinië speelde, is al jaren actief in Nederland en vervulde verscheidene functies binnen de KNHB. Negen jaar geleden kwam hij als speler terecht bij Klein Zwitserland, aan de hand van zijn toenmalige echtgenote Alyson Annan, jarenlang sterspeelster van Australië.

Als coach leidde Caldas de vrouwen van Amsterdam. Verder was hij assistent van vrouwenbondscoach Marc Lammers tijdens de Olympische Spelen van Peking (2008), waar Nederland goud behaalde. Met de mannen van Bloemendaal werd de Argentijn twee maal achtereen landskampioen. Als coach van Jong Oranje veroverde hij afgelopen zomer de Europese titel.

Het eerste grote toernooi voor Caldas is het EK in Mönchengladbach, in augustus volgend jaar. Bij dat evenement moet Nederland zich zien te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen (2012).

Herman Kruis, die jarenlang successen vierde met de vrouwen van Den Bosch, werd na de Olympische Spelen van Peking opvolger van Lammers, maar kon de hoge verwachtingen van de hockeybond niet waarmaken. Vorig jaar werd hij in Amstelveen nog wel Europees kampioen, maar de wereldtitel ging in september verloren in Argentinië, dat Nederland voorbij lijkt gestreefd. Om succesvol te zijn in Londen was volgens de bond een wijziging in de aanpak noodzakelijk.