Last Train Home

Zur ARTE-Sendung Metropolis (Restaurierte Neufassung) 11: Freder (Gustav Fröhlich, re.), Sohn des Herrschers über Metropolis, hat eine Idee: Er will die Identität des Arbeiters Nr. 11811 (Erwin Biswanger, li.) annehmen, um eine Arbeiterrevolte zu organisieren. © Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung/Transit Film GmbH Foto: ZDF Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wölk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com

Regie: Lixin Fan

dvd documentaire *****

Documentairefestival IDFA kan niet elk jaar een winnaar hebben die de hoofdprijs dubbel en dwars verdient. Maar vorig jaar was het raak met Last Train Home van de Chinese debutant Lixin Fan, een film die na IDFA een zegetocht maakte langs andere filmfestivals. Volkomen terecht: Last Train Home is een wonderbaarlijk mooie, aangrijpende, onvergetelijke film. De regisseur volgt een gezin dat uiteen gescheurd leeft. Vader en moeder maken spijkerbroeken in de nieuwe industriegebieden van China, de kinderen blijven achter bij de grootouders op het platteland. Eén keer per jaar komt het gezin bij elkaar voor het Chinees nieuwjaar, als de ouders met 130 miljoen andere arbeidsmigranten naar huis gaan.

Documentaires in de bioscoop hebben het moeilijk. Gelukkig brengt IDFA de mooiste films van het festival uit op dvd.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn