Kort nieuws Economie

China stelt grenzen aan bankleningen

Peking, 19 nov. De Chinese regering heeft de banken vandaag de opdracht gegeven meer geld aan te houden als reserve. Doel van de maatregel is het aantal leningen in te dammen dat de banken verstrekken. Door de overvloed aan leningen is de Chinese inflatie gestegen tot 4,4 procent, het hoogste niveau in 25 maanden. Het is de tweede keer in twee weken dat de regering een dergelijke maatregel afkondigt om de rust op de financiële markten te herstellen. Analisten verwachten dat de Chinese centrale bank ook deze maand de rente zal verhogen, net als in oktober. (AP)

Voedsel in China wordt steeds duurder, pagina 17

Weer medewerkers Madoff gearresteerd

New York, 19 nov. Twee personeelsleden van de voor fraude veroordeelde Bernard Madoff zijn gisteren gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Met de arrestatie van de twee vrouwen van 49 en 62 jaar is het totaal aantal medewerkers van de beleggingsmaatschappij van Madoff dat is aangeklaagd voor betrokkenheid bij het piramidespel opgelopen tot acht. Madoff zei na zijn arrestatie eind 2008 dat hij alleen had geopereerd. Hij is tot levenslang veroordeeld. (Reuters)

Nederlanders consumeren meer

Den Haag, 19 nov. De consumptie van Nederlandse huishoudens is in september met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand in 2009. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. De groei was iets sterker dan in augustus. Toen werd ten opzichte van een jaar eerder 1,4 procent meer geconsumeerd. Dit cijfer is wel verlaagd in vergelijking met een eerdere raming. (ANP)