Kort nieuws Buitenland

Boycot Arizona om illegalenwet kost staat zeker 140 mln

Phoenix, 19 nov. De omstreden illegalenwet die dit jaar in Arizona is ingevoerd, heeft de Amerikaanse staat zeker 140 miljoen dollar gekost door boycots. Dat blijkt uit een studie van de denktank Center for American Progress in Washington. Volgens de denktank heeft Arizona dat geld misgelopen omdat toeristen de staat mijden en bedrijven er geen conventies meer willen houden. Oorspronkelijk zou de wet de politie verplichten iedereen die mogelijk illegaal is, te controleren op verblijfspapieren. Gisteren werd ook bekend dat het aantal illegalen, hoofdzakelijk uit Mexico, sterk is gedaald. In tien jaar tijd is het aantal opgepakte illegalen in Arizona afgenomen van 616.00 tot 241.000 vorig jaar. (Reuters, AP)

27 mijnwerkers in N-Zeeland vermist

Wellington, 19 nov. In het zuiden van Nieuw-Zeeland zijn na een explosie in een mijn zeker 27 mijnwerkers vermist. De explosie had plaats in de Pike River-mijn, zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van de stad Greymouth op het zuidelijk eiland. Het is nog onduidelijk waardoor de explosie is veroorzaakt. Volgens de burgemeester van Greymouth is de situatie van de mijnwerkers „precair”. Zorgen over nieuwe explosies belemmeren de reddingswerkzaamheden op dit moment. (AP)

Pakistan koopt raketten van China

Peking, 19 nov. Pakistan gaat raketten en navigatiesystemen kopen kopen van China om circa 250 gevechtsvliegtuigen mee uit te rusten. Dat heeft het Chinese staatspersbureau gisteren gemeld. Pakistan is een traditionele bondgenoot van China. Het gaat om radarsystemen en zelf geleide SD-raketten waarmee Pakistaanse JF-19 jachtvliegtuigen worden uitgerust. Pakistan en China ontwikkelen de vliegtuigen samen. (AFP)