Kort nieuws Buitenland

Hof Oekraïne verlengt termijn van parlement

Kiev, 19 nov. Het Oekraïense Constitutionele Hof heeft vandaag de termijn van parlementsleden verlengd met een jaar, een maatregel die volgens waarnemers past binnen pogingen van president Viktor Janoekovitsj om zijn positie te versterken. Officieel stonden de nieuwe parlementsverkiezingen gepland voor 2011, dat wordt nu 2012, rond het EK voetbal dat dan in Oekraïne en Polen wordt gehouden. Critici stellen dat Janoekovitsj sinds zijn aantreden zijn macht aanzienlijk heeft vergroot. Hij kan nu onder meer zelf ministers en de premier aanwijzen. Na de Oranjerevolutie in 2004 werd de macht van de president juist verkleind. Janoekovitsj’ partij beschikt over een meerderheid in het parlement. Waarnemers zeggen dat Janoekovitsj ook hoopt electoraal te kunnen profiteren van de euforie tijdens het EK onder burgers. (Reuters)

Strafhof bekijkt Nigeria, Honduras

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 19 nov. Het Internationale Strafhof onderzoekt of het jurisdictie heeft om misdaden te onderzoeken in Nigeria en Honduras. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo gisteren gezegd tegen journalisten in Den Haag. Hij wilde niet vertellen om welke misdrijven het zou gaan in Nigeria. In Honduras onderzoekt hij beschuldigingen dat bij de staatsgreep in juni vorig jaar „grootschalige marteling” zou hebben plaatsgevonden. Duizenden mensen zouden korte tijd zijn gearresteerd. Pas als de rechtbank bewezen acht dat het hof jurisdictie heeft in de zaken, kan de aanklager een echt strafonderzoek openen. Op dezelfde wijze lopen vooronderzoeken naar Colombia, Afghanistan en de Palestijnse gebieden. Hij verwacht in juni vorderingen te kunnen melden over Afghanistan. De Palestijnse kwestie is bijzonder gecompliceerd omdat Ocampo moet beoordelen of hij de Palestijnse gebieden als een staat ziet.