'Johan Huizinga wordt niet op waarde geschat'

De Nederlandse historicus Johan Huizinga wordt in zijn eigen land onvoldoende op waarde geschat. Dat zegt de Britse historica Lisa Jardine, die volgende maand de Huizinga-lezing houdt. Zij pleit voor een herwaardering van Huizinga, gezien de invloed van zijn Herfsttij der Middeleeuwen (1919) en Homo ludens (1938) op de internationale cultuurgeschiedenis. Nederland heeft volgens Jardine altijd een probleem gehad met Huizinga, onder meer omdat hij zijn tijd ver vooruit was.

Lisa Jardine, hoogleraar aan de University of London, schreef studies over Nederlandse geschiedenis. In Going Dutch. How England Plundered Holland’s Glory betoogt ze dat geld en cultuur uit de zeventiende eeuw de grondslag legden voor de wereldmacht van Engeland. Jardine houdt 10 december de lezing die naar Huizinga is vernoemd en die sinds 1972 georganiseerd wordt door ‘zijn’ Leidse universiteit en deze krant.

‘De Nederlanders hebben hun elite verwaarloosd’: CS, pagina 4-5