Internationaal kort

Prominente blogger is vrijgelaten uit Egyptische cel

Kairo. Een prominente Egyptische blogger is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis. Hij heeft vier jaar vast gezeten wegens het beledigen van de islam en het belasteren van president Hosni Mubarak. De zaak van Abdel Nabil Soliman staat symbool voor de manier waarop de Egyptische regering politieke bloggers behandelt. Soliman, die ook bekendstaat als Kareem Amer, was de eerste Egyptenaar die werd veroordeeld voor zijn artikelen op internet. Mensenrechtengroepen en oppositieleden hebben campagne gevoerd om hem vrij te krijgen. Het Arabische Netwerk voor Mensenrechten Informatie (ANHRI), die de blogger in de rechtszaal verdedigde, zei dat hij in slechte gezondheid verkeert en in elkaar geslagen is door veiligheidsbeambten voordat hij werd vrijgelaten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde Solimans vrijlating, maar ontkende dat hij was geslagen. Soliman, een voormalige rechtenstudent aan de staatsuniversiteit al-Azhar, werd in 2006 opgepakt. Hij werd beschuldigd van het schrijven van blogs waarin hij Mubarak een „dictator” noemde. Ook noemde hij al-Azhar de „universiteit van terrorisme”. Hij werd daarop van de universiteit gegooid en aangeklaagd. (BBC)

Suu Kyi: Birmese junta is niet milder

RANGOON. De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi weerspreekt dat haar vrijlating, vorige week zaterdag, een signaal was dat de junta in haar land een mildere politiek wil. Volgens Suu Kyi was de enige reden voor haar vrijlating dat haar huisarrest op 13 november afliep. „Ik denk niet dat er andere redenen waren”, zei Suu Kyi gisteren. Zij noemt haar huisarrest „illegaal”. „Mijn gevangenschap moest tot een einde komen en er waren geen redenen om die te verlengen.” De 65-jarige Nobelprijswinnares wil zich blijven inzetten voor een democratisch Birma en vermijdt uitspraken waarmee ze militairen leiders zou bruuskeren. Sinds haar vrijlating, een week geleden, heeft ze geen enkel contact meer gehad met de junta, of vertegenwoordigers daarvan. „Ze hebben nog geen enkele stap ondernomen om te laten weten wat zij van de situatie vinden”, aldus Suu Kyi, die heeft aangedrongen op een persoonlijke ontmoeting met de sterke man van Birma, generaal Than Shwe, om over nationale verzoening te spreken. (BBC, AP)

Symbolisch verlies van Palin in Alaska

Washington. Sarah Palin heeft gisteren in haar thuisstaat Alaska een symbolische nederlaag geleden. Joe Miller, de Senaatskandidaat die haar volle steun had, blijkt na handmatige telling van de stemmen verloren te hebben. Voor het eerst in vijftig jaar in de VS won bij de Senaatsverkiezingen een kandidaat die níét op de lijst stond: Lisa Murkowski, de zittende senator. Murkowski (53) verloor in augustus de Republikeinse voorverkiezing van Tea Party-kandidaat Miller (43). Via een ‘inschrijfcampagne’ waarbij kiezers de naam van hun favoriet op het stembiljet kunnen schrijven, besloot ze alsnog mee te doen. Intussen raakte Miller verwikkeld in een aantal schandalen. Als openbaar aanklager had hij in 2008 gelogen over het gebruiken van overheidscomputers om campagne te voeren. Een journalist die ernaar vroeg liet hij in de boeien slaan. (AP)

Wateroverlast België: 180 miljoen schade

BRUSSEL. De overstromingen in België van afgelopen weekeinde hebben zeker voor 180 miljoen euro schade aangericht. Dat blijkt uit een voorlopige stand van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo heeft de Vlaamse publieke omroep VRT gisteren gemeld. De provincie Waals-Brabant is het zwaarst getroffen (61 miljoen euro schade), gevolgd door Oost-Vlaanderen (50 miljoen) en Henegouwen (36 miljoen). Ook in Antwerpen, Vlaams-Brabant, en Limburg was veel schade. Door zware regen traden zaterdag en zondag diverse rivieren buiten hun oevers. Drie mensen kwamen om het leven. Het overstromingsgevaar is inmiddels geweken. (ANP)