Indonesische dienstmeid ‘dood door mishandeling’

Een 23-jarige dienstmeisje uit Indonesië werd eerder deze week mishandeld. (Foto AP)

De gruwelijke moord op een Indonesische dienstmeid in Saudi-Arabië, vandaag breed uitgemeten in de Indonesische media, is het zoveelste geweldsincident waarbij een gastarbeider uit Zuid-Oost Azië het slachtoffer is.

Publiciteit rond de gewelddadige dood van 36-jarige Kikim Komalasari valt samen met een bezoek van een Indonesisch onderzoeksteam aan Saudi Arabië dat zich richt op mishandeling van migrantwerkers. Volgens de Indonesische minister van Arbeid is het slachtoffer gevonden in een vuilcontainer, met haar keel opengesneden.

Volgens Azië-redacteur Hanneke Chin-A-Fo is misbruik en mishandeling van dienstmeisjes een wijdverbreid probleem in het Midden-Oosten, niet alleen in Saudi-Arabië.

“Er zijn geen mechanismen om de vrouwen te beschermen tegen hun werkgever. Het zijn feitelijk slaven, die in volledige anonimiteit binnenshuis hun werk doen, overgeleverd aan de grillen van hun baas.” Zo gelden arbeidswetten in Koeweit, waar meer dan tienduizend Aziatische vrouwen werken, bijvoorbeeld niet voor gastarbeiders.

President Yudhoyono noemt de moord op Komalasari “meer dan inhumaan”. Eerder deze week kwam een geval in de publiciteit van een 23-jarige meisje dat door haar werkgever met een schaar en een strijkbout bewerkt was en ernstige verwondingen opgelopen had, onder andere aan haar gezicht. Van Saoedische zijde is een onderzoek toegezegd.

De oproepen tot actie van Aziatische leiders, zoals die van Yudhoyono, bestrijken volgens Hanneke Chin-A-Fo meestal niet meer dan incidenten. “Er zijn miljoenen Aziatische gezinnen afhankelijk van het salaris dat de arbeiders naar huis sturen. In het Midden-Oosten liggen de salarissen veel hoger dan in Azië. Er is te veel geld mee gemoeid om daadwerkelijk hard met de vuist op tafel te slaan richting de landen in het Midden-Oosten.”

Human Rights Watch heeft deze week landen in het Midden-Oosten opgeroepen de gastarbeiders beter te behandelen. De gouverneur van de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara heeft bepaald dat er voorlopig vanuit zijn provincie geen meisjes en vrouwen meer naar Saudi-Arabië vertrekken, zo meldt The Jakarta Post.

    • Bart Hinke