Ik heb geen spijt, zegt RaRa-activist

René Roemersma sprak voor het eerst over zijn verleden als RaRa-activist. Hij maakt zich grote zorgen over de verrechtsing van Nederland.

„Ik was voor geweld.” René Roemersma (52) is de enige die ooit berecht is voor betrokkenheid bij aanslagen die zijn opgeëist door actiegroep RaRa. In het VPRO-programma Andere Tijden deed hij gisteren een boekje open over de acties die de Revolutionaire Anti-Racistische Actie in de jaren tachtig voerde tegen groothandel Makro.

Om de eigenaar van Makro, investeringsmaatschappij SHV, weg te krijgen uit Zuid-Afrika, stichtte RaRa brand in vijf Makro-filialen. SVH vertrok uit Zuid-Afrika. Dat maakte de acties „geslaagd”, zegt Roemersma nu telefonisch vanuit Venezuela, waar hij lokale radiostations opzet. Hij werd voor deelname aan brandstichtingen veroordeeld, maar in 1989 in hoger beroep vrijgesproken.

Diverse media berichtten in aanloop naar de uitzending dat hij „met zoveel woorden” betrokkenheid bij de aanslagen bekende. Maar Roemersma zegt dat van een bekentenis geen sprake is. „Ik bevestig noch ontken dat ik aan die acties van RaRa heb deelgenomen.”

Heeft u al spijt dat u aan het programma heeft meegewerkt?

„Nee, hoor. Het was volgens mij ook niet de bedoeling van de makers om mij een bekentenis te ontlokken. Ik vond dat de tijd rijp was om iets te vertellen over wat er in die jaren is gebeurd. Als getuige wilde ik wat van de geschiedenis uit de doeken doen. Daarbij komt dat ik me wild erger aan de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.”

U doelt op de opkomst van Wilders?

„Nou, die trend begon al eerder. Mijn wortels liggen toch in Nederland, dus ik maak me zorgen om de verrechtsing daar. Die zogenaamde Nederlandse tolerantie ten opzichte van vreemdelingen, was niet meer dan onverschilligheid. Die hypocrisie openbaarde zich al eind jaren tachtig. Dat wilden wij aan de kaak stellen.”

Pleit u voor radicale acties tegen Wilders ?

„Nee. Ik denk niet dat dat de juiste weg is. Het verschil tussen toen en nu is dat RaRa deel uitmaakte van een brede sociale beweging tegen discriminatie en onrecht. Die beweging bestaat nu niet meer.”

Nederland heeft de afgelopen jaren wel te maken gehad met radicale acties uit de hoek van fundamentalistische moslims.

„Ja, en uit hun optreden blijkt duidelijk dat zij niet binnen een bredere maatschappelijk beweging opereren. Dat leidt uiteindelijk tot verdwazing, tot nihilistische terreur.”

Daar was bij RaRa geen sprake van? Uw doel heiligde de middelen?

„Wij hebben het nooit op mensen gemunt. Maar ik denk over onze strijd hetzelfde als toen. Wat me wel dwarszit is dat de maatschappij waarvoor we ons inzetten, er niet gekomen is. Onze beweging was medio jaren tachtig eigenlijk al over haar hoogtepunt heen. Bij veel mensen zaten de idealen kennelijk toch niet zo diep.”