Hockeysters verder met een Argentijnse coach

Max Caldas is de beoogde nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeysters. De Argentijn bouwde in korte tijd een reputatie op als succestrainer.

Nederland, Nieuwegein, 5-1-2006 Marc Caldaz. Assistent coach Nederlands Dames Hockey Elftal. Foto Maarten Hartman

Twee maanden geleden werden de Nederlandse hockeyvrouwen op het WK onttroond door het gastland, Argentinië. Aan een Argentijn, Max Caldas (37), de eer de achterstand op Las Leonas in te lopen voor de Spelen in Londen (2012), waar Nederland een olympische titel verdedigt.

Caldas, een bewezen succescoach op de Nederlandse velden, is de beoogde opvolger van bondscoach Herman Kruis.

Aan de loyaliteit van de Argentijn, nu nog coach van de mannen van landskampioen Bloemendaal, zal het niet liggen. „Als Nederland tegen Argentinië speelt, ben ik voor Nederland”, zei hij enkele jaren geleden in deze krant, toen hij assistent was van bondscoach Marc Lammers. Caldas stond ook aan diens zijde toen de Nederlandse vrouwen in 2008 in Peking olympisch kampioen werden.

Voor Max Caldas, die vloeiend Nederlands spreekt, is de nieuwe functie een droombaan. Hij was altijd al een fan van het Nederlandse hockey; als international (127 interlands) voor Argentinië keek hij al op tegen de Nederlanders en hun professionele hockeycultuur, die in zijn ogen nergens op aarde te vinden was. „Je hoorde spelers van andere landen fluisteren: daar heb je de Nederlanders!”, erkende hij eens.

Caldas wist al op jonge leeftijd dat zijn hockeytoekomst in het buitenland lag. Op zijn 22ste trok hij naar Australië, waar hij vijf jaar in Perth en Sydney speelde. Ties Kruize haalde hem in 2000 naar Klein Zwitserland, samen met zijn toenmalige echtgenote Alyson Annan, jarenlang sterspeelster van Australië. Na zijn actieve carrière bleef Caldas in Nederland. Hij ging aan de slag als hoofdcoach bij de vrouwen van Amsterdam, waar hij in de strijd om de landstitel zijn meerdere moest erkennen in Den Bosch – destijds gecoacht door de man die hij nu opvolgt, Herman Kruis.

Marc Lammers haalde de Argentijnse kosmopoliet in 2006 bij het Nederlandse vrouwenteam. Op het WK in Spanje, waar Nederland goud behaalde, analyseerde Caldas de tegenstanders voor Lammers. Die zag direct de meerwaarde van de emotionele Argentijn, die meer vuur en passie bracht in het soms steriel opererende kampioensteam.

Na ‘Peking’ stapte hij als trainer over naar de mannen van Bloemendaal en werd prompt tweemaal op rij landskampioen. Daarnaast veroverde hij als coach van Jong Oranje afgelopen zomer de Europese titel.

De komende twee jaar moet Caldas de Nederlandse vrouwen terug zien te krijgen op het winnende pad. Na het wegvallen van de routiniers sinds ‘Peking’, zoals Minke Booij, Fatima Moreira de Melo en Janneke Schopman, is de jarenlange, bijna vanzelfsprekende wereldheerschappij ten einde, en zal prolongatie van de olympische titel in Londen nog een hele klus worden voor Caldas – met Argentinië als belangrijkste tegenspeler.

Zijn eerste grote toernooi is het EK in Mönchengladbach, in augustus volgend jaar. Bij dat evenement moet Nederland zich eerst zien te plaatsen voor ‘Londen’.

Overigens is de benoeming van Caldas nog niet helemaal rond, laat de KNHB weten. De bond is bezig met de afhandeling van het huidige contract van Caldas met Bloemendaal. Als dat geregeld is, wordt de benoeming bevestigd.

    • Rob Schoof