Geen keus: Ierland moet noodhulp accepteren

Alles wijst erop dat de Ieren een draai zullen maken en noodhulp zullen accepteren. Eurolanden willen Ierland geld lenen om de Ierse bankencrisis te smoren, vóór ze overslaat naar andere landen. Maar in ruil voor leningen eist de EU dat Ierland de belasting op bedrijven omhoog doet. Ierland weigert erover te praten – pertinent.

Toch is het onvermijdelijk dat de Ieren overstag gaan. Dat rapporteert NRC-journalist Titia Ketelaar vanuit Groot-Brittannië. “Gisteren gaf de president van de Ierse Centrale Bank aan dat hij verwacht dat de regering om een ‘substantiële lening’ zal vragen. En minister van Financiën Brian Lenihan versoepelde zijn houding ten opzichte van EU-steun. Blijft Dublin hardnekkig steun weigeren, dan gaat het land ten onder en trekt het de rest van de eurozone mee. Dat neemt niet weg dat de komst van het EU-onderzoeksteam, dat de komende dagen de Ierse financiën bestudeert, als niets minder dan een vernedering wordt gezien.

Wat moet er gebeuren in Ierland?
De Ierse vennootschapsbelasting, met 12,5 procent de laagste van Europa, zijn andere landen al jaren een doorn in het oog. Zij zien multinationals uit hun land wegtrekken naar Dublin. Nu Ierland met de rug tegen de muur staat, zien zij de kans schoon daar eindelijk korte metten mee te maken. Maar “dat is niet onderhandelbaar”, zegt de Ierse minister voor Europese Zaken Dick Roche.

NRC-correspondent Caroline de Gruyter vanuit Brussel: “Voor de Ieren symboliseert de lage winstbelasting het laatste beetje soevereiniteit dat ze nog denken te hebben. Andere EU-landen zeggen dat Europa niet kan functioneren als landen zo asociaal tegen elkaar doen. Een Europees diplomaat, die bevestigt dat dit momenteel hét struikelblok is in de onderhandelingen met Ierland over de leningen, zegt: “Wij zijn jaren belastinggeld misgelopen doordat multinationals naar Ierland gingen. En nu moeten wij Ierse banken overeind houden? Oké, maar dan moet het afgelopen zijn met die stunttarieven. Solidariteit moet van twee kanten komen.”

    • Jules Seegers