Geen doden gemeld bij mijnexplosie Nieuw-Zeeland

NEW ZEALAND OUT NO INTERNET This aerial photo taken on November 19, 2010 shows smoke coming from the Pike River Coal Mine portal, where up to 36 coal miners are trapped underground after an explosion near Greymouth in New Zealand. The miners are missing after an explosion tore through an underground mine on New Zealand's remote west coast, with fears of another blast frustrating rescue efforts, police said. Two miners survived but there had been no contact with any others, the mining company's chief executive said. NEW ZEALAND OUT NO INTERNET AFP PHOTO / NZPA / Greymouth Star Rookontwikkeling in een schacht van de mijn bij Greymouth, Nieuw-Zeeland. (foto AFP)

Na een explosie in een Nieuw-Zeelandse kolenmijn vanochtend zijn vooralsnog geen doden gemeld. De exploitant meldt 28 vermisten. Twee mijnwerkers wisten op eigen kracht de weg naar buiten te vinden. Over ze oorzaak van de mijn of de toestand van de vermisten is nog niets bekend.

De Pike River Mine is hagelnieuw: pas dit jaar begon de kolenproductie. De plek des onheil ligt zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van Greymouth. De explosie vond plaats om 15.30 uur plaatselijke tijd. De meest recente ramp was in 1967, ook in de buurt van Greymouth. Negentien mijnwerkers kwamen toen om door een explosie.

Indruk van enorme explosie

Volgens de BBC is een elektricien twintig minuten later de mijn ingegaan om een stroomstoring te onderzoeken. Hij sloeg alarm toen hij 1500 meter in de mijnschacht een bestuurder aantrof die van zijn loader was geblazen. Nieuw-Zeelandse helikopterbeelden geven de indruk van een enorme explosie.

De Pike River reikt tot diep onder de Paparoa bergketen in de ruige westkust van het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland. Via een 2,2 kilometer lange tunnel onder de bergen wordt de kool bereikt. In subtunnels zouden veiligheidsruimten zijn ingebouwd. Op het moment is het onduidelijk of de elektriciteitsstoring het ventilatiesysteem heeft verstoord.

Volg live updates over de Pike River Mine explosie.

    • Jules Seegers