FNV reikt Monica Lewinsky Award uit

Er is nu eenmaal maar één stagiaire die iedereen van naam kent: Monica Lewinsky. Van die sigaar en haar relatie met een van de voormalige presidenten van de Verenigde Staten. Vandaar, zegt André van der Vlugt van vakbondsorganisatie FNV Jong, hebben ze de prijs voor de beste werkgever voor stagiaires naar haar vernoemd.

Gisteren reikte FNV Jong de Monica Lewinsky Award uit. Winnaar was de Stichting Wereldhavendagen. De stagiairs aldaar zouden goede begeleiding krijgen, „lekker veel verantwoordelijkheid” en een ruime stagevergoeding. FNV Jong ontving 500 nominaties.

Tegelijk publiceerde FNV Jong een onderzoekje naar de tevredenheid van stagiairs over hun werkplek.

Wat bleek? Voor het lopen van een stage moeten jongeren hun eigen portemonnee trekken. Bijna de helft van de jongeren die stage loopt, krijgt geen vergoeding. En van de jongeren die wel een kleine stagevergoeding ontvangen, gemiddeld 169 euro, heeft meer dan de helft zijn of haar bijbaan moeten opzeggen. Of ze moeten minder gaan werken omwille van de stage. „De stagiairs melden dat ze volledig moeten meedraaien maar geen cent betaald krijgen. Sommigen voelen zich uitgebuit, en terecht”, zegt Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong.

Vooral meisjes zijn ontevreden over hun stagevergoeding. Oorzaak: zij krijgen vaker een lagere stagevergoeding dan jongens.

Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen begint dus al bij verschillen in stagevergoedingen. De stagevergoeding, zegt FNV Jong, is dus eigenlijk een sigaar uit eigen doos.