Er gaan 23 kazernes dicht

België kondigde eind vorig jaar al bezuinigingen op de krijgsmacht aan. Het personeelsbestand wordt ingekrompen van 42.000 naar 34.000. Dit gaat gepaard met de sluiting van 23 kazernes. Tevens zei minister Pieter De Crem van Defensie bij die gelegenheid dat een eind zou worden gemaakt aan de wafelijzerpolitiek. Die houdt in dat tegenover elke investering van de krijgsmacht in Vlaanderen een soortgelijke investering in Wallonië staat. Andersom gold dezelfde regel.

België is ook al enige tijd bezig met het reorganiseren van het defensieapparaat. Zo worden de parallelle legerstructuren in Vlaanderen en Wallonië ‘ontdubbeld’. Als gevolg van de bezuinigingen zal de landmacht straks nog maar uit twee brigades bestaan. Ook verdwijnen zes van de zestig F’16 vliegtuigen.