Een emmer vol frustratie

An opposition Ukrainian lawmaker empties a bucket of coins onto a table in protest against a new tax reform, in the Ukrainian Parliament in Kiev, Ukraine, Thursday, Nov. 18, 2010. The Ukraine parliament continued the debates about tax reform intended for reducing tax evasion and increasing contributions to the national budget. Business people say it will deprive small enterprises of desperately needed tax breaks. (AP Photo/Stas Aleksiev) AP

Terwijl in Nederland de oppositie braaf interrumpeert, snerende opmerkingen maakt, of ongeïnteresseerd omhoog kijkt, is de politiek in de Oekraïne een stuk theatraler.

Hier zien we een lid van de oppositie die een emmer munt- en briefgeld op de tafel van het kabinet leeggooit. Hij is boos om de belastinghervormingen in het land, die moeten voorkomen dat de Oekraïne nog meer geld verliest aan de belastingfraude. Maar volgens de oppositie is de nieuwe wetgeving schadelijk voor kleine bedrijfjes.

Want met het nieuwe besluit zou er ook een einde komen aan een vast en relatief lager belastingtarief voor het midden- en kleinbedrijf.

Voor het parlementsgebouw demonstreerden dinsdag duizenden Oekraïeners die zich zorgen maakten over het nieuwe fiscale beleid, zo meldde Kyiv Post die dag. Kleine ondernemers, freelancers, straathandelaren en taxichauffeurs scandeerden leuzen als „Hou je handen af van kleine bedrijven” en „De fiscale terreur moet stoppen”.

Volgens de jaarlijkse enquête van de Wereldbank ‘Doing Business’ onder de 183 landen, blijkt dat het huidige belastingsysteem van de Oekraïne gerangschikt is als het op drie na slechtste in de wereld, na Rusland en Venezuela. En het parlement zit in een lastig parket, want hervormingen zijn nodig om aan de eisen te voldoen van het Internationaal Monetair Fonds.